Završen sajam inovacija u Biogradu

Inovacija iranskog instituta - inteligentni sustav navodnjavanja preko sustava upravljanja vodom farme dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 6. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji je jučer zatvoren u Biogradu na Moru. Ova inovacija u Iranu je već na tržištu, a uskoro bi mogla osvojiti i svijet zbog izuzetne korisnosti za poljoprivredne proizvođače. Riječ je o uređaju koji istovremeno ispituje kvalitetu tla te određuje što tlu nedostaje za optimalnu plodnost i istovremeno hrani tlo tim komponentama. Nagradom Agro Arce nagrađena je i inovacija mladih zagrebačkih inovatora iz tvrtke EDC – sustav za nadzor i upravljanje agrikulturnim površinama, tvrtka Altpro za sustav prerade ružmarina na vlastitoj inovaciji mobilnoj destileriji, karlovački inovator Vladimir Tudić za ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka, vozilo za odvoz otpada Ekomunal tvrtke Tehnix s novim sustavom za prešanje otpada...

INOVACIJE

Izvor: DalmacijaNews

Nagradu je dobio i predsjednik inovatora Zadarske županije Rade Nekić za grupu proizvoda na bazi ljekovitog bilja te grupa poljskih inovatora iz Instituta za naftu i plin za čvrsto gorivo koje sadrži biološke komponente obogaćene multifunkcijskim aditivom.

U tri dana predstavilo se 300-injak inovatora

Organizator sajma, Udruga inovatora Hrvatske prvi je puta nakon pet godina održavanja sajma u Slatini, inovatore i proizvođače u poljoprivredi i prehrambenoj industriji okupila u Biogradu. U tri dana održavanja predstavilo ih se njih 300-injak s najrazličitijim inovacijama i proizvodima.

Veliko zanimanje izazvao je mobilni stroj za destilaciju ljekovitog bilja tvrtke Altpro koja je na prototipu izrađivala eterično ulje ružmarina, a s kojim uskoro idu u proizvodnju jer stigla je prva narudžbe iz Francuske.

Zadovoljan je sa sajma otišao i Rovinjanin Klaudijo Šturman, koji je na sajmu prodao čak tri svoja uređaja za izradu ćevapčića i keksi. Dva su otišla lokalnim zadarskim mesarima, a jedan u Francusku čiji bi kupac volio postati i ekskluzivni uvoznik ovog uređaja.

Inovatori i sljedeće godine u Biogradu

Na jučerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada i priznanja kojom je sajam i zatvoren, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Biograda Ivan Knez najavili su Agro Arcu ponovno u Biogradu i to već u svibnju sljedeće godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 262 guests and one member online

  • admin