Split 2020: Vizija pametnog grada budućnosti kroz inovacije

Županijska gospodarska komora Split organizirala je u ponedjeljak, 27.3. okrugli stol na temu 'Split 2020 - vizija grada budućnosti kroz inovacije' koji je okupio stotinjak predstavnika dalmatinskih IT tvrtki, znanstvene zajednice, lokalne i regionalne samouprave te ostalih zainteresiranih za temu iz naslova. Cilj je stola bio otvoriti raspravu na temu vizije budućeg razvoja grada Splita i okolice kroz pametna, odnosno "Smart City", rješenja te dati buduće smjernice implementacije. Skup je otvorila Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednica ŽK Split, a predstavljajući projekt "Split Smart City", njegovi pokretači Ante Matijaca i Mateo Perak, direktori splitske ICT tvrtke Profico, istaknuli su važnost i mogućnost uključivanja svih IT tvrtki u gradu i okolici kako bi zajednički realizirali ovako velike i važne projekte za grad Split a time, u konačnici, otvorili i nova radna mjesta. Primjer dobre prakse pametnog parkinga prezentirao je Marko Bartulić, direktor najmlađe gradske tvrtke Parking Split d.o.o. Zoran Civadelić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. predstavio je nekoliko globalnih primjera Smart City rješenja u kojima je tvrtka sudjelovala, te je naglasio da Ericsson Nikola Tesla, tvrtka koja u Splitu zapošljava 400-tinjak inženjera, želi biti uključena i u razvoj Splita kao pametnog grada pri čemu su otvoreni za suradnju s lokalnim i manjim tvrtkama..

OKRUGLI STOL ŽUPANIJSKE KOMORE

Split 2020: Vizija pametnog grada budućnosti kroz inovacije

Izvori: Dalmacija News, Dalmatinski portal

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Anđelko Katavić i Vicencije Biuk predstavili su  aktivnosti i projekte u kojima sudjeluje Županija (poput Intermodala, Solutiona i AlterEnergy...), te su upoznali nazočne sa Digitalnom agendom EU koja do 2020 planira svim građanima EU osigurati pristup širokopojasnom internetu koji je temeljna infrastruktura i za Smart City inovacije te modele poticanja istraživanja, razvoja i inovacija.

Tema skupa privukla je i neke od kandidata za gradonačelnika Splita, Aidu Batarelo, Marijanu Puljak, Andru Krstulovića Oparu i Roberta Pauletića, koji su u osnovnim crtama iznijeli svoje viđenje Splita kao pametnog grada. Bilo je u njihovim osvrtima i duhovitosti, primjerice kada je Marijana Puljak rekla da ovo nije skup stranke Pametno iako se takvim čini jer se priča puno o pametnim rješenjima i konceptu pametnog grada, te da joj je drago da su svi konačno shvatili i priznali da ime stranke Pametno nije vezano uz nekakav egotrip već uz svjetski projekt pametnog grada i države. - Konačno se svima otvaraju oči kakvi smo vizionari bili još 2013. godine kada smo krenuli s ovim projektom - rekla je Puljak.

Split 2020: Vizija pametnog grada budućnosti kroz inovacije

Poruka sa skupa u HGK Split je da je nužno definirati strategiju za Split pametni grad te stvoriti otvorenu platformu dostupnu svim zainteresiranima na kojoj će se u realizaciji pametnog grada povezati svi oni koji rade na pametnim inovativnim rješenjima za kvalitetnije, povezanije, optimiziranije i ekonomičnije upravljanje gradom i svim njegovim brojnim sastavnicama, a sve će to u konačnici doprinjeti podizanju kvalitete života građana te dodatnom vrijednošću gradu Splitu na gospodarskoj, lifestyle i turističkoj karti svijeta.

Split 2020: Vizija pametnog grada budućnosti kroz inovacije

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online