Facebook i trivijalne aplikacije su passé, budućnost je u eksponencijalnim tehnologijama

rastInicijalna javna ponuda dionica i izlazak Facebooka na burzu potaknuli su mnoge rasprave i tjeskobe: je li kompanija precijenjena i kako će to utjecati na budućnost američke ekonomije. Jesu li slavni dani američkog gospodarstva prošlost? Facebookov veliki dan u liberalnoj demokraciji trebao bi bit razlog za slavlje. No, umjesto slavlja, izazvao je tjeskobu, piše Rich Karlgaard, izdavač magazina Forbes u članku objavljenom u američkom izdanju The Wall street Journala. Ekonomska budućnost nije u trivijalnim aplikacijama za iPhone i društvene mreže, već u "eksponencijalnim tehnologijama" koje donose rješenja transportu, energetici, proizvodnji, piše Karlgaard ...

RICH KARLGAARD

Facebook je passé

Piše: Rich Karlgaard / The Wall street Journal
Prijevod: Banka magazin
Izvor:
The Wall street Journal

edukacijaHoće li Amerika vladati svjetskom ekonomijom u 21. stoljeću ili će postati odmaralište za bogate Kineze i Brazilce ovisi o tome može li na površinu izvući svoju inovativnost i primijeniti je na doista bitne stvari ("the really big things", kaže Karlgaard): transport, energetiku, proizvodnju hrane, vodoopskrbu, zdravstvo i edukaciju.

Karlgaard tvrdi kako je ulaganje u socijalno-medijske kompanije u Silicijskoj dolini passe. Vrijeme velikih zarada od ulaganja u takve kompanije je prošlost.

Budućnost je ulaganje u "eksponencijalne tehnologije" . Izraz su u praksu uveli Ray Kurzweil i Peter Diamandis, osnivači Sveučilišta Singularity, neprofitne obrazovne institucije u Silicijskoj dolini koja promiče razvoj i primjenu tehnologija i alata koje bi mogle značajno pridonijeti dobrobiti čovječanstva i koje rješavaju "mnogo veće probleme od onih tko je s kime prijatelj na Facebooku".

Jedan od takvih problema je transport. "Da li biste radije imali vlastiti automobil, iPad ili biste se učlanili na Facebook? Razmislite", kaže Karlgaard. Do 2050. godine na našem planetu bit će devet milijardi stanovnika i tri milijuna stanovnika. Potražnja za gorivom i modernim cestama bit će ogromna.

I zato najveća priča Silicijske doline nisu Instagram ili Splunk, već Googleovo robotski upravljano vozilo. Prije četiri godine Googleov automobil s teškom mukom zaobilazio je stupove na parkiralištu. A danas s lakoćom bez čovjeka za volanom prolazi krivudavu ulicu Lombard u San Franciscu i sudjeluje u planinskim utrkama.

Do sredine 21. stoljeća Amerika će ponovo vladati proizvodnjom, uvjeren je Karlgaard. Zbog geopolitičke nestabilnosti i viših cijena nafte nestat će razlozi za outsourcing. Kineski troškovi rada rastu 20 posto godišnje, a robotski troškovi proizvodnje padaju 30 posto godišnje. "Čista matematika", kaže Karlgaard.

"Apsolutni pobjednik bit će trodimenzionalni tisak, tehnologija koja stvara fizičke predmete iz digitalne datoteke. Bit će to veliki povratak zanatskoj proizvodnji i nagrada američkoj kreativnosti."

U energetici će proizvodnja prirodnog plina i ulja iz škriljca biti premosnica do 2030. godine, kada će solarna energija i biogoriva pridobiti značajniju ulogu u energetskom sustavu.

"Kad već govorimo o bumu u eksploataciji prirodnog plina, koja je ključna tehnologija doprinijela tome? High-tech vodoravno bušenje. Tko bi to pomislio? Svi smo bili previše zauzeti našim trivijalnim iPhone appsima da bismo ju zamijetili", zaključuje Karlgaard.

transport budućnosti 

Povezani članci

Who's Online

We have 274 guests and one member online

  • admin