Projekti: Visokotehnološki park u Vučevici

SastanakSplitsko-dalmatinska županija pokrenula je projekt gradnje znanstveno-tehnološkog parka u Vučevici, uz autocestu Zagreb-Split u kojem će se razvijati isključivo visoke tehnologije i čista proizvodnja na pozitivnim japanskim, francuskim i njemačkim iskustvima, sličan onome u francuskom Sophia Antipolicu. Znanstveno-tehnološki park Vučevica proglašen je broj jedan projektom na listi Ministarstva gospodarstva, a Fraunhofer institut iz Berlina već je uputio pismo namjere u kojem iskazuje interes za financiranje glavnine projekta te za zauzimanje većine prostora od 55 hektara, koliko je u pravoj fazi projekta planirano graditi.., piše Irena Dragičević na stranicama  Vjesnika ...


PROJEKTI

Vučevica dobiva visokotehnološki park

Znanstveno-tehnološki park proglašen je projektom broj jedan na listi Ministarstva gospodarstva, a Fraunhofer institut iz Berlina već je uputio pismo namjere u kojem iskazuje interes za financiranje glavnine projekta

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Svi poslovi u vezi s realizacijom projekta u Vučevici obavljaju se u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, budući da bi njegovih 25.000 studenata posao trebali pronaći upravo u tom znanstveno-tehnološkom parku.

"Želimo afirmirati znanje i znanost da bismo promijenili investicijsku strukturu u županiji. Ovim projektom nudimo otkup zemljišta za jednu kunu po metru četvornom, oslobađanje plaćanja komunalne naknade na pet godina, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa uz koncesiju ili mogućnost zajedničkog ulaganja od 20 do 30 godina.

Takvi uvjeti nigdje ne postoje, ni u Hrvatskoj, ni u Europi
", poručio je u četvrtak splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, najavivši u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu međunarodnu konferenciju.

Na njoj će Županija svoj park u Vučevici predstaviti u suradnji sa Središnjim državnim uredom za e-Hrvatsku, Hrvatskom gospodarskom komorom - Enterprise Europe Network, Challange Conseils iz Nice te Business Gateway iz Pariza.

Kako bi projekt zaživio, Županija u suradnji s općinama i gradovima na razmeđi Vučevice - Klisom, Solinom, Kaštelima i Lećevicom, surađuje već više od dvije godine.

Vučevica

Najprije je bilo potrebno izmijeniti županijski prostorni plan, potom prostorne planove tih općina, te, u konačnici, za prvu fazu izraditi urbanistički plan u općini Klis.

U Vučevici će se otvarati nova, visokovrijedna radna mjesta, a proizvodi koji će iz nje izlaziti bit će proizvodi s dodanom vrijednošću.

"Ta nova radna mjesta iznimno su važna za studente koji sada rade na trivijalnim poslovima po stranim licencijama. Ovo je iskorak i prilika da znanje koje dobiju na Sveučilištu u Splitu iskoriste, a posebna je prilika znanstvenim novacima, koji nakon završetka školovanja završavaju na Zavodu za zapošljavanje", ističe županov savjetnik za znanost Ivica Veža.

Prema njegovim riječima, Sveučilište nije dovoljno iskoristilo svoje potencijale i inovacije. Trenutačno posjeduje 500 znanstvenih projekata koji nisu implementirani u gospodarstvo.

"Naša je namjera da prekinemo praksu istraživanja radi istraživanja", poručuje Veža, dodajući da bi gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije trebalo temeljiti na klasterima vezanim za informatiku, brodogradnju, autoidustriju, kamenarstvo, obnovljive izvore energije te proizvodnju zdrave hrane i pića.

Prema riječima Branka Ore, koordinatora znanstveno-tehnološkog parka Vučevica, studija izvodljivosti je u završnoj fazi. Već je izrađen projektni zadatak za infrastrukturu, čija će se realizacija započeti ugovarati već u svibnju.

Ora naglašava da je ključni događaj za Vučevicu bila gradnja autoceste, a do listopada 2012. tim će prostorom proći i plinovod. Županija je s općinama već sufinancirala gradnju servisne prometnice do budućeg parka.

Uskoro bi trebali započeti radovi na probijanju 2400 metara dugačkog tunela kroz Kozjak, koji je nominiran za strukturne fondove EU.

U Vučevicu bi uskoro trebala stići i voda.

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online