Zakučac: Okončana akcija spašavanja

akcija spašavanja u ZakučcuPola sata poslije ponoći pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spustila je s visoke stijene iznad Zakučca ozlijeđenu 25-godišnju alpinisticu i tijelo 25-godišnjeg mladića koji je prilikom penjanja pao i poginuo, izvijestila je HGSS. U vrlo zahtjevnoj akciji izvedenoj po mraku i kiši uspjeli osigurati i zbrinuti alpinisticu Sini Nykanen iz Finske, koja se nalazila na polovici 250 metara visoke stijene. Ubrzo je, 50 metara ispod, pronađen njezin supenjač, Yannick Branson iz Novog Zelanda, koji je ostao visiti na užetu. On je pao s oko 70 metara visine, pri padu je udarao o stijenu i zadobio smrtonosne ozljede. U namjeri da zaustavi njegov pad, djevojka je ozlijedila ruke te se nalazila u stanju šoka. Odmah po padu počela je dozivati u pomoć što su srećom čuli mještani Zakučca koji žive u blizini Hidroelektrane Zaklučac, te oko 19 sati pozvali HGSS. Dvoje penjača bili su smješteni u jednom od kampova u Omišu, odakle su u nedjelju krenuli na penjanje u stijeni Ilinac, smjer Rambo, težine 6a. Na teren su odmah po dojavi izišli pripadnici iz Omiške podružnice HGSS-a, a zatim su im se priključili i ostali spašavatelji iz Splita s potrebnom opremom, ukupno njih 25 ...

OKONČANA AKCIJA SPAŠAVANJA U ZAKUČCU

Pri padu sa stijene kod Zakučca poginuo mladi Novozelanđanin

Izvor: Novi List

Radi se o vrlo zahtjevnoj noćnoj akciji visokog rizika koja je zbog kiše i krušljivosti stijene. U stijeni je bilo potrebno postaviti više sidrišta a rad spasilaca se čitavo vrijeme odvijao u vertikali u kojoj su glavninu posla odradili upravo spasioci iz Omiša.

U akciji je sudjelovalo i 6 članova DVD Omiš koji su u podnožju stijene pomogli pri čišćenju puta i transportu unesrećenog do ceste.

brdo ilinac u zakučcu


Opasna stijena

Prije pet godina na istome je mjestu poginuo i 27-godišnji poljski alpinist Tomasz Subeczko. Istraga je pokazala kako je do pada došlo zbog lošeg vezivanja čvora konopa na sidrištu. Njegov kolega i godinu dana mlađi zemljak Marcin Perek tom je prigodom ostao visjeti nad 200 metara dubokim ponorom, a spasio ga je Stipe Božić.

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online