Srijane: Učenici prošli 'malu školu spašavanja'

Glavna zadaća Hrvatske gorske službe spašavanja, uz samo spašavanje, jest preventivno djelovanje, a preventivno se može djelovati prvenstveno edukacijom. Nju, pak, treba započeti na vrijeme, pa se stoga HGSS sve više okreće edukaciji djece i mladih te po školama organizira razne prezentacije i demonstracije vježbi spašavanja u kriznim situacijama. Jedna takva edukacija, nazvana “Mala škola spašavanja”, organizirana je i u Osnovnoj školi “Gornja Poljica” u Srijanima, maloj poljičkoj školi smještenoj u podnožju sjeverne strane Mosora, što zbog neposredne blizine planine vježbu čini još značajnijom ...


HGSS-ovci U OŠ 'GORNJA POLJICA'

Izvor: Slobodna Dalmacija

Druženje s HGSS-ovcima počelo je kratkom prezentacijom na kojoj je član HGSS-a Mladen Mužinić preko fotografija i videoisječaka upoznao učenike s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, objasnivši im što znači biti gorski spašavatelj i koje su njegove dužnosti i zadaće.

Nakon toga je pred učenicima i djelatnicima škole održana demonstracija vježbe potrage i spašavanja. Učenicima je predstavljena kujica Megi, potražni pas koji u potrazi za nestalom osobom zamjenjuje 25 ljudi, demonstrirano im je na koji način potražni pas pronalazi nestalu osobu na terenu, a potom su se u vježbu uključili i učenici, neki kao unesrećeni, neki kao spašavatelji, neki kao pomagači, a neki kao promatrači.

Svi su se redom uživjeli u svoje nove uloge i dali su sve od sebe da zadatke izvrše što bolje znaju i umiju. Vrhunac druženja s HGSS-ovcima svakako je bio improvizirani lift montiran na jedno stablo u dvorištu škole kojim se dio učenika, a i učitelja, sigurno i znatiželjno vinuo u visine, među krošnje, i tako upoznao i onu adrenalinsku stranu Gorske službe spašavanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online