Razlozi nesudjelovanja RK Orkan u izboru za sportaša Općine

priznanja, pehari, trofejiU povodu "Poziva za nominaciju najuspješnijih sportaša i sportskih klubova u 2011. godini" objavljenog na službenoj stranici Općine Dugi Rat (dugirat.hr), Rukometni klub "ORKAN" Dugi Rat donosi svoje očitovanje o ne sudjelovanju u istom. U nastavku možete pročitati razloge i obrazloženje takve odluke koje nam u ime Rukometnog kluba "Orkan" donosi njegov predsjednik Goran Tičić ...


ZAŠTO RK ORKAN NE ŽELI SUDJELOVATI U IZBORU ZA SPORTAŠA GODINE OPĆINE DUGI RAT?

Razlozi nesudjelovanja RK Orkan u izboru za sportaša Općine

Piše: Goran Tičić / rkOrkan.com
Izvor: rkOrkan.com

RK OrkanU povodu “Poziva za nominaciju najuspješnijih sportaša i sportskih klubova u 2011.godini” objavljenog na službenoj stranici Općine Dugi Rat www.dugirat.hr, Rukometni klub “ORKAN” Dugi Rat donosi svoje

OČITOVANJE

o istom i to kako slijedi:

I ove godine kao i prošle naš klub se neće odazvati ovom pozivu

te sukladno istom donosi slijedeće 

OBRAZLOŽENJE

Mi smo sportski klub čije se javno djelovanje ogleda kroz uređene sustave u kojima postoje PROPOZICIJE odnosno PRAVILA IGRE  čega  u ovom “Pozivu” po našem mišljenju nema. I zbog te i takve situacije u kojoj se jednostavno ne možemo snaći, odbijamo sudjelovati u istom.

Smatramo da bismo u protivnom bili sudionici jedne nedovoljno dobro organizirane akcije a to ni u kojem slučaju ne želimo.

U tom smislu nudimo slijedeće argumente:

PROPOZICIJE:

·         Općina Dugi Rat je do sada u više navrata raspisivala ovaj “Poziv” i tom prilikom je imala cijeli spektar različitih uvjeta u pogledu toga tko ima pravo nominirati i koga ima pravo nominirati.

·          Tako su se događale situacije da se jedne godine moglo kandidirati sportaša/icu koji/a su članovi  kluba koji nije s područja naše Općine (te čak bude proglašen/a sportašem/icom godine), a prije i poslije toga to pravo imaju samo oni koji su članovi  kluba s područja općine Dugi Rat.

      Ovakvim lutanjima, odnosno ovakvim stavovima da kandidati mogu biti samo članovi klubova s područja naše  Općine, dolazimo u nekoliko apsurdnih situacija, kao na primjer: kandidatom ne može biti, na primjer Petra Martić (“Dućanka” kako je nazivaju novinari; pitamo se gdje su Duće?!?), koja kao potencijalna prva  Olimpijka s područja naše općine, najbolja tenisačica Hrvatske, kandidatkinja za najbolju sportašicu Dalmacije a zbog toga što nije član kluba s područja općine Dugi Rat (kao da tenis kluba uopće imamo?!?) ne može biti niti kandidatom za najboljeg sportaša općine Dugi Rat?!? Slično vrijedi i za Tomislava Čikotića, srebrnog na Evropskom prvenstvu. Tu bismo još mogli nadodati nogometaše braću Viatić, ili košarkaše Andriju Žižića i Vedrana Vukušića, a možda ih ima još. S druge strane, pravo na nominaciju ima ili je imao reprezentativac Makedonije u vaterpolu, Zdravko Delaš, koji ruku na srce u našoj Općini boravi maksimalno 50-ak sati godišnje!?!

·         I tu nije bilo baš sve tako, jer su se događale situacije da je pravovaljana kandidatura bila samo za onog sportaša/icu koji su bili članovi kluba u trenutku nominiranja, a ne na primjer u proljetnom dijelu te su zbog iznimnog osobnog uspjeha praktički napredovali (postali članovima kluba u većem rangu natjecanja) i u jesenjem dijelu bili članovi kluba izvan naše Općine. Najbolji primjer za to nam je Jure Žilić. S druge strane, kandidatom je mogao biti onaj sportaš ili sportašica koji su članom našeg kluba postali u jesenjem dijelu prvenstva?!?

·         Bez obzira na naše mišljenje da smo premala sredina da se zatvaramo u svoje dvorište (svojedobno je Goran Ivanišević bio sportaš Splita sa adresom u Monte Carlu) te da imamo dovoljno sportaša koji žive na našem području s kojima se možemo a i trebamo pohvaliti, ipak glavni razlog našeg nesudjelovanja po ovom kriteriju je  nepostojanje  Pravilnika koji bi sve to zajedno regulirao.

      Ovako, sve ovo nam i previše sliči na jednu improvizaciju koja  u velikoj mjeri ovisi o subjektivnosti onih koji koji određuju ova i ovakva “pravila igre”, a to nam već sliči na nered.

·         Ovome treba pridodati i “lutanja” u pogledu proglašavanja najperspektivnijeg mladog sportaša. Jer kako drugačije nazvati činjenicu da se jednom bira samo jedan sportaš/ica a drugi put iz svakog kluba/sporta po jedan?!?

 

PRAVILA IGRE:

·         zanemarujući naprijed navedene činjenice o tome da se ne mogu kandidirati sportaši koji su članovi klubova izvan općine Dugi Rat, sama činjenica kandidiranja u kojem svaki klub kandidira svoje članove i nije toliko sporna. Sporno je slijedeće:

- Koji su to članovi “Povjerenstva” koji su toliko upoznati sa pojedinačnim doprinosima svakog od pojedinih kandidata (pojedinca i kluba) da mogu sa punom osobnom stručnom i moralnom odgovornošću pravilno valorizirati doprinos svakog od kandidata te donijeti pravičnu odluku? Nije li indikativno da svih ovih godina mi ne znamo sastav tog Povjerenstva?

- Postoje li nekakvi kriteriji na osnovu kojeg oni donose svoje odluke, i ako postoje zašto ih mi ne znamo?

trofeji

Eto, to su uglavnom svi naši argumenti zbog kojih smo i donijeli prije navedenu odluku o nesudjelovanju po ovom “Pozivu”. Jednostavno rečeno: mi kao organizirani klub, kao udruga građana koja djeluje isključivo sukladno propisima i zakonima odbijamo sudjelovati u jednoj neorganiziranoj improvizaciji sa puno nejasnoća po imenu “Poziv za nominaciju najuspješnijih sportaša i sportskih klubova u 2011.godini”.

I za sami kraj, da ne bude nikakvih nejasnoća: svim dosadašnjim kao i budućim osvajačima priznanja na osnovu ovakvih “Poziva” još jednom upućujemo iskrene čestitke i smatramo da su više nego zaslužili ista. S obzirom na naprijed navedene kriterije.

Povezani članci

Who's Online

We have 2393 guests and no members online