Turistički radnici nakon ulaska u EU očekuju bolje uvjete poslovanja

turizamKad Hrvatska bude dio Europske unije, njezina turistička ponuda doživljavat će se na tržištu od 500 milijuna stanovnika iz 28 zemalja EU-a kao dio iste obitelji. Turisti iz EU-a znat će da je to još jedna zemlja u koju mogu putovati bez formalnosti, a Hrvatska im je u središtu Europe, udaljena samo nekoliko sati vožnje od većine zemalja članica EU-a. Osim toga, Hrvatska postaje dio medijske mreže od oko 200 televizija koje izvještavaju iz zemalja EU-a, pa će se hrvatske vijesti i poruke i na taj način plasirati na veliko turističko tržište. Moramo biti zajedno i ne dopustiti da nam pravila poslovanja diktira Wall Street ili Peking – kazao je Jochen Bender, međunarodni konzultant za hotele i turizam, na nedavnom skupu o tome što očekuje hrvatsku turističku industriju nakon ulaska u EU ...

TURISTIČKI RADNICI NAKON ULASKa U EU OČEKUJU BOLJE UVJETE POSLOVANJA

Turizam pred 500 milijuna potencijalnih putnika

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


omišUstvrdivši da samo u Njemačkoj novine čita 1,5 milijardi ljudi koje zanima kvalitetan smještaj, sigurnost i srdačnost na mjestima bogate povijesti i kulture kao što je Hrvatska, Bender je ocijenio kako je iznimno važno da Hrvatska zadrži lokalni karakter zajednice i prostora u kojemu se bavi turizmom.

− Nemojte sebi dopustiti da kopirate bilo koga u turizmu iz EU-u, jer možete biti suvremeni i kvalitetni, a istodobno ostati autohtoni u ponudi.

 

Lokalni karakter

Nemojte postati Dubai i, kada gradite nove hotele i resorte, neka ostanu u skladu s autohtonom arhitekturom, nemojte da vas uvjere kako je nešto drugo bolje i ljepše. Sve drugo izobličit će vas i učiniti neprepoznatljivima u turističkoj industriji – kazao je Bender.

− Najvažnije je da u hrvatskoj Vladi postoji svijest o važnosti turizma i da se ta činjenica ne mijenja ovisno o strankama na vlasti. To mora biti stav u svim pregovorima, jer 70 posto propisa i zakona koji utječu na turizam donose se u Bruxellesu.

zdravstveni turizamPrioritet hrvatske Vlade mora biti braniti interese turističkog sektora pred institucijama EU-a – kaže Didac Garcia Carrete iz Španjolske konfederacije hotela.

Da se “Europe” ne boje ni domaći turistički radnici, svjedoči i činjenica da ističu kako će unutar zajednice naroda Staroga kontinenta imati slobodne granice za uvoz, ali i plasman onoga što sami nude.

− Ulaskom u EU nama hotelijerima bit će lakše, jer sada kad želimo uvesti neku robu, plaćamo na to goleme namete i zbog toga smo cjenovno nekonkurentni. U našoj su tvrtki 97 posto svih dobara hrvatski proizvodi, ali i taj mali preostali dio koji moramo uvesti iscrpljuje nas − ocjenjuje Peter Fuchs, predsjednik Uprave “Valamara”.


Jako Andabak: Nismo uspjeli premostiti administrativne barijere

Jako Andabak, većinski vlasnik “Bluesun Hotela”, naglašava da ćemo u EU-u dobiti mogućnost još boljeg plasmana svojih potencijala, koji su još uvijek nedovoljno dobro iskorišteni.

turizam− Nesretan sam jer nismo uspjeli premostiti administrativne barijere i potaknuti investicije u turizmu, što će se vjerojatno promijeniti ulaskom u EU, pa tako još uvijek imamo neprivatiziran kapital u turizmu i u ničijim rukama.

Pritom trebamo zadržati autohtonost u turizmu, te poštovati i prihvaćati međunarodne turističke brendove, ali uz uvjet da oni poštuju našu tradiciju i autohtonost u usluzi – kazao je Andabak.

− Za stotinjak tisuća zaposlenih u hrvatskom turizmu ulazak u EU trebao bi značiti pozitivne pomake, poštovanje propisa i odredbi koje su već na snazi u zemljama EU-a, a koje mi još uvijek ne primjenjujemo − ocjenjuje Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske.


PDV od 8 posto, ali ako se spuste cijene

turizamVeć je poznato da Hrvatska ima mogućnost sniziti svoju stopu PDV-a za cjelokupni turizam na osam posto, što je tri puta niže od sadašnje stope za ugostiteljstvo i turističke usluge, a toliko sniženje dopuštaju i pravila EU-a.

No, pritom se i država i turistička industrija moraju obvezati na snižavanje cijena u sektoru, investicije i poboljšanje uvjeta radnicima, te investicije. Samo u takvom okviru EU će prihvatiti snižavanje sadašnje stope PDV-a za turizam, ocjenjuju strani turistički konzultanti našu poziciju.


Španjolci uložili 600 milijuna eura

Španjolska je vlada turizam prepoznala kao ključni sektor i u protekle je tri godine, u sklopu programa “Obnova”, osigurala jeftine kredite za obnovu turističkih objekata, a u drugom je programu osigurala milijun postelja izvan špice sezone po subvencioniranim cijenama za stariju populaciju te tako produljila sezonu, a za sve to utrošeno je oko 600 milijuna eura.

Povezani članci

Who's Online

We have 358 guests and no members online