Zorajin superprogram nadzire kompjutore

Ugovor je potpisan na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sve većim koracima Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje grabi prema tronu dalmatinskog, ali i hrvatskog "sillicon vallevja", mjesta gdje se stvaraju informatička i tehnološka čudesa. Naime, Vlada Republike Hrvatske je prepoznala projekt "SOA Online Monitor" (SOOM), koji se rodio pod palicom dr. Ivana Zoraje, kao nešto što vrijedi snažno podržati, pa su tako Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) i FESB potpisali ugovor o dvogodišnjem financiranju projekta u iznosu od 997.995 kuna. Softver koji nadzire druge programe može se primijeniti u zdravstvu, velikim korporacijama, ministarstvima, bankarstvu i sličnim sustavima ...

VRIJEDAN PROJEKT FESB-a DOBIO POTPORU VLADE
 
Zorajin superprogram nadzire kompjutore

 
Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija

 
Riječ je o softveru koji nadzire rad drugih programa, glasi najjednostavniji opis funkcioniranja SOOM-a, kaže nam dr. Zoraja.
 
- Radi se o projektu koji se može primijeniti u velikim korporacijama, u ministarstvima, bankarstvu, zdravstvu i sličnim sustavima.
 
Deset godina rada
 
Dakle, ovaj softver nadzire rad drugih programa, koji se izvode neovisno o tome gdje se računala nalaze. Ideja je usporediva s računalnom obradom automobila prilikom servisa, kojom se provjerava rad pojedinih dijelova tog automobila. SOOM omogućuje izradu analize učinkovitosti rada aplikacija, nadzire brzinu rada, mjeri količinu informacija, može otkriti i eventualne pogreške u radu servisa računala - pojašnjava dr. Zoraja, spiritus movens projekta koji su zapazili mnogi i izvan granica Lijepe naše.
 
Suradnja s HIT-om počela je, veli nam dr. Zoraja, prije godinu dana, a sam projekt SOOM prošao je postupak recenzije u više faza.
 
- Rad na projektu počeo sam prije desetak godina, međutim tada tržište nije bilo spremno za ovakvu vrstu proizvoda. No većina današnjih aplikacija ima potrebu za podrškom, pa smo se odlučili na komercijalizaciju koja će omogućiti i povrat sredstava koje smo dobili za financiranje projekta - kaže dr. Zoraja.
 

Podupiranje izumiteljskog duha
 
Potpisanim ugovorom o financiranju projekta SOOM, FESB je postao dijelom HIT-ova programa TEST, kojim se financiraju znanstveni i istraživački projekti hrvatskih fakulteta i instituta sve do faze izrade prototipa. Ovim se potezom izravno podupire izumiteljski duh u izradi novih tehnologija.

Povezani članci

Who's Online

We have 207 guests and no members online