Suradnja FESB-a i ABB Crane Systems na automatizaciji industrijskih postrojenja

DizalicaNa Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji između FESB-a i firme ABB Crane Systems. Suradnja između Katedre za električne strojeve i pogone na FESB-u i švicarsko-švedske firme započela je prije dvije i pol godine na projektu razvoja elektromotornih pogona za velike industrijske dizalice koje rade u teškim industrijskim uvjetima. Kao rezultat te suradnje, prošle su godine instalirani prvi prototipovi razvijenih elektromotornih pogona u dvije željezare u Švedskoj nosivosti 200 i 130 tona, a pri puštanju u rad tih pogona sudjelovali su i stručnjaci s FESB-a. Tijekom prošle godine nastavljen je razvoj i usavršavanje frekventnih pretvarača za te pogone, a krajem ove godine očekuje se početak njihove serijske proizvodnje. Osim daljnjeg razvoja, i prva testiranja novih uređaja prema svjetskim IEC standardima provodit će se na FESB-u. Također, narednih godina planiraju se započeti novi projekti iz područja industrijske automatizacije ...

ZNANOST U GOSPODARSTVU

FESB potpisao ugovor s firmom ABB Crane Systems

Piše: Nina Barišić / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews

studenti fesb-aUgovor su potpisali dekan FESB-a Srđan Podrug i direktor švedske firme Uno Bryfors. ABB Crane Systems je članica švicarsko-švedske multinacionalne korporacije ABB koja je jedna od vodećih svjetskih kompanija u području elektroenergetike, industrijske automatizacije i robotike. U svojim firmama koje su raspoređene širom svijeta u preko 100 zemalja ima približno 120.000 zaposlenika.

ABB Crane Systems je vodeća svjetska firma za automatizaciju industrijskih i kontejnerskih dizaličnih sustava. Među svojim referencama ima i automatizacije najvećih svjetskih kontejnerskih luka, kao što su primjerice Hamburg, Roterdam, Singapur...

Božo Terzić, predstojnik Zavoda za elektroenergetiku i voditelj tima s FESB-a ističe važnost ove suradnje koja se temelji na razvojnim projektima za svjetsko industrijsko tržište, te stoga omogućuje našim stručnjacima izravan kontakt s najnovijim tehnologijama u području elektromotornih pogona i automatizacije industrijskih postrojenja.

Budući da se ovi projekti u velikoj mjeri temelje na eksperimentalnim istraživanjima i testiranjima, plod ove suradnje je i stalan razvoj fakultetskih laboratorija zahvaljujući zajedničkim ulaganjima FESB-a i ABB-a.

Također, važno je istaknuti da studenti završnih godina studija Elektrotehnike kroz njihove diplomske radove imaju doticaj s najnovijim industrijskim tehnologijama.

Povezani članci

Who's Online

We have 486 guests and no members online