Sveučilište u Splitu surađivati će se Izraelskim institutom za tehnologiju Technion u Haifi

Predstavljena je suradnja između Sveučilišta u Splitu i Veleposlanstva države Izrael te uspostava buduće suradnje s Izraelskim institutom za tehnologiju Technion u Haifi i Izraelskim vijećem za visoko obrazovanje. Želja Sveučilišta u Splitu je temeljem ove suradnje pokrenuti zajedničke studijske programe na engleskom jeziku, posebice u STEM području te izgradnja zajedničkog tehnološkog parka u Kampusu Klis, koji bi bio dio znanstveno poduzetničke infrastrukture Sveučilišta u Splitu. Izraelski institut za tehnologiju Technion jedno od najstarijih i najuglednijih sveučilišta u Izraelu. - Iskreno, kada sam dolazila nisam bila sigurna što će me ovdje dočekati, ali sada kada sam čula planove i smjerove, znam da će biti konkretnih rezultata. Znam da ono što je dogovoreno neće ostati na papiru već da će se poduzeti konkretni koraci. Pružit ću svu moralnu podršku suradnju, no tehničke korake će poduzeti ljudi iz Techniona i Splita - rekla je Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela, nakon sastanka s upravom i čelnicima sastavnica Sveučilišta u Splitu. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, kazao je kako Hrvatska i Izrael nemaju nikakvih otvorenih pitanja, ali kako trebaju napraviti značajan iskorak u suradnji u gospodarstvu, tehnologiji, znanosti. Rekao je i kako duboko vjeruje u suradnju između Izraela i Hrvatske.

Izvor: Dalmatinski portal

technion, izrael

- Brojni narodi u svijetu bez znanja i inovacija ne mogu napraviti iskorake. Pogotovo male države kao što je Hrvatska. Znači ovaj iskorak je iznimno važan ne samo za Sveučilište već za cijelu Hrvatsku. Moja temeljna poruka je da bez obzira gdje sam da obrazovni sustav Hrvatske nosim u srcu i mislim da je ovo povijesna prilika - rekao je Primorac.

Sven Gotovac, dekan Fakulteta strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike, u ovoj suradnji vidi najveći interes jer je njegov fakultet značajni dio znanstvene skupine.

- Mi smo prepoznali ovo kao dobru priliku za naše sveučilište. Strategija FESB-a je već dugo godina ulaže u mlade ljude, edukaciju i povezanost s tržištem. Imamo brojne primjere uspješnih startupova s našeg fakulteta. Zadaća fakulteta je to dignuti na još jednu višu razinu, tu je upravo važna suradnja s Izraelom. Kada je rektor prije dva tjedna došao na naš fakultet i održao prezentaciju bilo je na desetke znanstvenika, a nakon toga se ne mogu obraniti od pitanja što ćemo dalje. Oni tu vide veliku mogućnost da ono što su radili u okviru naših skromnih mogućnosti pojačaju u suradnji s Izraelskim znanstvenicima, kako bi ovdje omogućilo otvaranje kvalitetnih tvrtki. Obrazujemo kvalitetne ljude, naši studenti se bez problema zapošljavaju bilo gdje u svijetu, ne odlaze iz Hrvatske često jer imaju velike mogućnosti rada u Hrvatskoj. Ulažemo u mlade, a ovo je sada prilika za kapitalizaciju tih ideja - zaključio je Gotovac.

Institut Technion pored dva kampusa u Haifi ima jedan u Tel Avivu i dva prekooceanska u Kini i SAD. Uspostavom ove suradnje, na korak su bliže studentima Sveučilišta u Splitu.

splitski kampus

Povezani članci

Who's Online

We have 600 guests and no members online