Očekuje se dobar urod maslina

maslinar Slavo Zahvaljujući nizu čimbenika, od prirodnih uvjeta do poticaja za sadnju maslinika te razvijanja pozitivnih stavova o vrijednostima maslinova ulja i njegove visoke cijene na tržištu, maslinarstvo u Hrvatskoj može postati značajna gospodarska grana. Okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta i uvođenje novih tehnologija, uz formiranje prepoznatljive robne marke, zadaci su na kojima treba najviše raditi kako bi se unaprijedilo maslinarstvo. U prošlom stoljeću Hrvatska je imala oko 30 milijuna, a danas imamo oko pet do šest milijuna stabala maslina. Prosječna godišnja proizvodnja je između 15.000 i 37.000 tona maslina, od kojih dobivamo od 1500 do 5000 tona ulja. Usprkos tolikoj proizvodnji, Hrvati u prosjeku godišnje potroše tek oko dvije litre maslinova ulja, pa je potrošače potrebno educirati o zdravstvenoj kvaliteti ulja ...

MASLINARSTVO

Očekuje se dobar urod maslina

Zadarska županija je treća u ukupnom udjelu od oko pet milijuna stabala u Hrvatskoj, a ispred nje su Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija

Piše: Ljubica Ivićev-Balen / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Masline"Dalmacija proizvede 80 posto maslinova ulja u Hrvatskoj, a Istra, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija oko 20 posto", ističe Petar Pedišić iz Gospodarske komore Zadar.

Razvoju i povratku maslinarstva pomogla je edukacijom i savjetima maslinarima i Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, pridonijevši razvoju maslinarstva i uljarstva. Na velikim se poljoprivrednim površinama može se lakše i ekonomičnije proizvoditi, a kontinuiranim uvođenjem novih tehnologija u agronomskom i tehnološkom smislu te prihvaćanjem novosti u proizvodnji maslinova ulja povećala bi se i količina.

Maslinari sa svojim uljima sudjeluju na mnogim domaćim i inozemnim manifestacijama na kojima svake godine dobivaju sve više nagrada za vrhunsku kvalitetu ulja. Usprkos tolikoj proizvodnji, Hrvati u prosjeku godišnje potroše tek oko dvije litre maslinova ulja, pa je potrošače potrebno educirati o zdravstvenoj kvaliteti ulja.

Na slabu potrošnju maslinova ulja uvelike utječe i visoka cijena koja se kreće od 60 do 100 kuna za litru, dok se, na primjer, u Španjolskoj litra ulja može dobiti za samo dva eura! Riječ je o ulju slabije kvalitete, ali i s takvim uljem Španjolci su i te kako konkurentni na europskom tržištu.

PROČITAJ VIŠE...

Maslinar Slavo Kadić

Povezani članci

Who's Online

We have 105 guests and no members online