Povenjak 2015: Nikad manje ulja i nikad bolja atmosfera

Nikad manje ulja i nikad bolja atmosfera. Tako bi se ukratko mogao opisati deveti “Povenjak”, izbor za najbolje maslinovo ulje u organizaciji udruge “Paićuša“ iz Piska. Kvaliteta ovogodišnjih ulja, znamo svi, nije na zadovoljavajućoj razini. Omišani i njihovi gosti snašli su se kako su znali. Pa, iako je priča o nemilosrdnoj muhi i metodama zaštite od ove pošasti dominirala među stolovima hotela Brzet”, atmosfera je ipak bila na uobičajeno visokom nivou. Ove godine nije dodijeljena nagrada za najbolje maslinovo ulje izuzeto iz trgovina jer nijedan uzorak nije zadovoljio kvalitetu ekstra djevičanskog ulja. Dobitnik zlatne medalje za kvalitetu maslinovog ulja je Mladen Krnić ...

POVENJAK 2015

Nikad manje ulja i nikad bolja atmosfera

Piše: Marin Katušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Istini za volju, ulje ovogodišnjih laureata nikako se ne može proglasiti lošim, ali od vrijednih ruku berača ovog je ljeta brža bila maslinova muha koja je poharala gotovo čitav urod u Dalmaciji.

- Najteže je stradala srednja Dalmacija, tu je šteta bila, slobodno se može reći, stopostotna. Muha je krenula s juga i lagano napredovala prema sjeveru tako da su maslinari sa sjevera Dalmacije i pogotovo iz Istre uspjeli spasiti nešto uroda i napraviti kvalitetna ulja – izjavio je predsjednik udruge “Paićuša“ i glavni organizator “PovenjakaNedjeljko Fistonić.

Omišani i njihovi gosti snašli su se kako su znali. Neki članovi udruge donirali su dragocjene kapljice ovogodišnjeg ulja, a neki su s okupljenima podijelili lanjske zalihe. Pa, iako je priča o nemilosrdnoj muhi i metodama zaštite od ove pošasti dominirala među stolovima hotela “Brzet”, atmosfera je ipak bila na uobičajeno visokom nivou.

Pobrinuli su se za to i šarmantni podpredsjednici udruge “Paićuša”, Lucijan Marušić i Joško Kovačić – Aga, koji su na samom početku večeri srca žena osvojili darivajući ih ružama, a poseban pljesak odobravanja zaslužila je poljoprivredna udruga “Unika” iz Medulina kojoj je dodijeljena posebna plaketa za suradnju i prijateljstvo.

- Kvaliteta ovogodišnjih ulja, znamo svi, nije na zadovoljavajućoj razini. Tome najbolje svjedoči da je od 53 izuzeta uzorka tek njih 35 svrstano u kategoriju ekstra djevičanskih, a samo dvadeset posto ulja zaslužilo je zlatnu medalju. Peroksidni brojevi bili su jako visoki, a u nekim uzorcima bilježili smo i više od dvadeset posto slobodnih masnih kiselina što znači da su takva ulja ne samo nejestiva, već gotovo otrovna – kazala je Zlatka Knezović iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo koja je okupljene obavijestila o još jednom poražavajućem rezultatu.

Ove godine, naime, nije dodijeljena nagrada za najbolje maslinovo ulje izuzeto iz trgovina jer nijedan uzorak nije zadovoljio kvalitetu ekstra djevičanskog ulja.

Povezani članci

Who's Online

We have 55 guests and one member online

  • admin