Među maslinarima vladaju strah i oprez: hoće li muha uništiti berbu?

Ovih dana među maslinarima vladaju strah i oprez. Godinu koja obećava kao malo koja, rajsku maslinarsku sezonu koja se smiješi s grana prepunih plodova iz gotovo svakog maslinika na cijeloj našoj obali, maslinina muha bi u ovih mjesec, mjesec i pol dana do berbe mogla pretvoriti u katastrofu. Prvu i drugu generaciju maslinine muhe, najvećeg štetnika u svim maslinicima svijeta, onemogućilo je dugo vruće ljeto. Maslinina muha ne voli vrućine, a ni suhe plodove masline, pa je sve isijavalo optimizmom: rodile masline od Istre do Prevlake kao malo koje godine, grane se svuda savijaju od roda, plodovi svuda zdravi.. Ali što će biti s prvim velikim kišama, kad vrućine popuste, a plodovi od vlage postanu jedri, idealna hrana i medij za maslininu muhu? Kiše su, evo, dobro natopile, ohladile zrak. Maslinina muha već je napravila totalni dar-mar u Dubrovačkom primorju, gdje je u maslinicima u kojima se nije provodila zaštita stradalo već gotovo 50 posto uroda. Treba sada provesti zaštitu koja bi imala za cilj da se unište odrasle muhe prisutne u masliniku prije nego što počnu polagati jaja u plodove, kažu stručnjaci..

MASLINA

Među maslinarima vladaju strah i oprez: hoće li muha uništiti berbu?

Piše: Meri Šilović / Maslina
Izvor: Maslina


Dr. sc. Mario Bjeliš iz Zavoda za zaštitu bilja, koji ima uvid u situaciju na cijelom maslinarskom području, veli:

– Uvjeti za razvoj muhe sada su optimalni i ona će tijekom rujna i listopada jurišati na plodove. Maslinina muha se od početka rujna masovno pojavila na cijelom hrvatskom maslinarskom području. Vrlo velika populacija maslinine muhe zabilježena je u priobalnom području u sve četiri dalmatinske županije; u Istri, na području Vodnjanštine, muha se ovih dana lovi na svim lokacijama.

Koja sredstva za to koristiti, kako se boriti s muhom? Sada treba koristiti sredstva koja imaju kratku karencu, prskati cijelu krošnju Decisom, koji ima karencu sedam dana. Oni koji imaju ekološku proizvodnju mogu primijeniti metodu zatrovanih mamaca upotrebom pripravaka Success bait ili postavljanjem vrećica Ecco-trap.

Smisao je ovog prskanja i ove zaštite da se sačuvaju plodovi, ali i vrhunska kvaliteta ulja iz ove berbe, jer crvljivi plodovi ne mogu dati ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uspijemo li se izboriti s muhom, ova godina bi mogla biti bolja od prosječne. Plodovi su svuda prekrasni, veliki, puno ih je i ovo bi mogla biti jako dobra godina.

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 76 guests and no members online