Jesu li maslinova ulja u Hrvatskoj uistinu otrovi?

Maslinova ulja u našim trgovinama nikako se ne mogu nazvati otrovima. Neka od njih možda ne zadovoljavaju etiketu ekstradjevičanskog već spadaju u kategorije djevičanskog ili običnog, no to ne znači da nisu za ljudsku upotrebu kako su izvijestili neki mediji, poručili su stručnjaci Odjela za kemijske analize hrane, piše tportal. Neka od analiziranih ulja za manifestaciju "Povenjak" udruge maslinara Paićuša nisu zadovoljila kriterije za ekstra djevičansko maslinovo ulje, već su prema parametrima kvalitete svrstana u druge kategorije, većinom u djevičanska. No to ne znači da nisu dovoljno dobra za konzumaciju, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Dakle, u ovom slučaju se ne radi o zdravstveno neispravnom maslinovom ulju, odnosno "ekstra djevičanskom otrovu", nego o maslinovom ulju koje subjekti u poslovanju s hranom trebaju staviti na tržište pod drugom kategorijom, većinom kao djevičansko maslinovo ulje, poručuju stručnjaci Odjela koji je obavio analizu. Čelnik Udruge Paićuša Nedjeljko Fistonić, od koje je krenula priča o problematičnim uljima, za tportal je potvrdio ni on ne misli da su ulja iz trgovina otrovna već da neke etikete ne odgovaraju stvarnoj kvaliteti. No ipak, neka od ulja koja bi se ove godine mogla naći po pijacama i konobama mogla bi imati preko dva posto masnih kiselina što znači da nisu dobra za konzumaciju. Među novim uljima ima čak i nekih koja imaju 15 i 20 posto masnih kiselina. Ona su već štetna, osobito ako se konzumiraju u većim količinama, pa se moraju rafinirati da bi se mogla koristiti. To znači da se mogu prodavati samo kao rafinirana ulja, a ne djevičanska ili ekstradjevičanska", objasnio je Fistonić ...

MASLINARSTVO, ULJARSTVO

Jesu li maslinova ulja u Hrvatskoj uistinu otrovi?

Piše: Nenad Jarić Dauenhauer / tportal.hr
Izvor: tportal.hr


Fistonić kaže da je svoje ulje sam dao na analizu što mali proizvođači ne rade jer im je previše skupo. Stoga će se, tvrdi, po tržnicama moći naći svakakvih ulja maslinara koji proizvedu samo nekoliko stotina litara pa ne rade kontrolu. Ipak, nije nam htio otkriti ime laboratorija koji mu je napravio analizu.

'Ja smatram da ni moje ulje nije dobro za konzumaciju jer ima preko 15 posto masnih kiselina pa ga namjeravam baciti', rekao je.

Povezani članci

Who's Online

We have 96 guests and no members online