Savršen božićni poklon za vaše dijete

Ako danas postoji zanimanje s kojim ćete naći posao vrlo brzo nakon diplomiranja (a vrlo vjerojatno i neposredno prije), onda je to programiranje. Sve je više tehnološki tvrtki koje traže kvalitetne programere i pri tome se ne libe kvalitetnom kadru pružiti dobru plaću, i to sve kako ih ne bi razgrabili veliki igrači. Da stvar bude još bolja s programiranjem, često se dogodi da pojedinac nakon nekog vremena odluči samostalno krenuti u biznis, te pokrene vlastitu tvrtku odnosno startup. Velik broj programera sam priznaje kako su ih svijetu računala približile igrice, no da su se kasnije počeli pitati “kako računalo zapravo funkcionira”. Oni stariji, koji sada već imaju svoje tvrtke svoje su prve korake u programiranju vjerojatno napravili na nečemu poput kultnog Commodorea 64 ili pak ZX Spectruma, a ako želite svoje dijete usmjeriti u tom smjeru (sigurna karijera i zarada samim time i egzistencija), onda ćete mu ovog Božića darovati modernu verziju ZX Spectruma koja je, čak i za nas Hrvate jeftina. Ime mu je Raspberry Pi, izgledom podsjeća na komad elektronike kakvo nemarno dijete nasilu izbije iz videorekordera, DVD playera, ili televizora i na tržištu je od 2012. godine. U to vrijeme negdje na marginama tehnološkog svijeta tada je posađena malina koja je u međuvremenu stasala u pravi i respektabilni grm s plodovima koji bi mogli vratiti staru slavu koju (britansko) kućno računalstvo ima. Za one koji još ne znaju o čemu se konkretno radi – Raspberry Pi je – mini kompjutor veličine kreditne kartice na kojem se nalazi “sve što đaku treba”..

Piše: Vlado Ozretić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Konkretno, osnovu Raspberry Pi računala čine Broadcom čipovi koji su odgovorni za centralni ARM procesor (700 MHz ARM1176JZF-S core ARM11 family) i grafički procesor (Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, MPEG-2 and VC-1, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder and encoder). Radna memorija je 256 MB (A model), 512 MB (B model) i 1 GB (Raspberry Pi 2). Sve ovo može se kupiti preko ovlaštene stranice Raspberry Pi fondacije za jedva 400 kuna. Svu ostalu periferiju poput monitora, tipkovnice, miša, zaslona osjetljivog na dodir nabavljate sami.

Sve “maline” se vrte na svom, Raspbian, operativnom sistemu s tim da se na “dvojku” može instalirati i prilagođena verzija Windows 10 OS-a. Važno je kazati kako Raspberry Pi nije “plug and play” uređaj. Bit će potrebno malo čačkanja oko njegova startanja, ali ništa što prosječni korisnik običnog računala neće moći riješiti.

Ali, kao da ove niske cijene nisu dovoljne, u Raspberry Pi fondaciji su odlučili otići u totalnu krajnost i lansirati računalo koje košta svega – pet dolara! Tih pet dolara nije niti četrdeset kuna! Radi se o nedavno predstavljenom Pi Zero modelu kojeg u njegovoj goloj verziji možete imati za cijenu jedne srednje pizze. S dodacima (koji su ipak potrebni) cijena se penje na i dalje nevjerojatnih šezdesetak kuna. U prijevodu - dogodilo se da je britanska fondacija Raspberry Pi ponovo uzdrmala svijet informatike i računalstva!

Raspberry Pi pruža idealnu priliku ne samo da dijete nauči nešto već i da vi sami ili probudite izgubljenu ljubav prema programiranju koju vas je zahvatila ili ZX Spectrumom ili Commodoreom 64 ili pronađete odgovor na pitanje koje vas je možda mučilo – kako računala funkcioniraju.

Stoga, ako ste kojim slučajem mislili ove godine vašem pomlatku osvježiti komunikaciju novim pametnim telefonom ili čak dati se u kupnju tableta, razmislite opet.

Povezani članci

Who's Online

We have 483 guests and no members online