Obavijest Hrvatskih cesta: Državna cesta D70 Omiš-Zakučac zatvorena je za promet

U petak, 5.11. u jutarnjim satima, na dionici državne ceste D70, Omiš – Zakučac uslijed obilnih padalina i vjetra dogodio se odron koji za posljedicu nije imao materijalnu ili drugu štetu. Cesta je zatvorena do daljnjega (najvjerojatnije do večeras), kako bi alpinisti uklonili preostali nestabilni materijal iz zone odrona koji je ostao na litici.
Lice predmetnog pokosa se redovito čisti od nestabilnih blokova i materijala, a zadnji put u mjesecu srpnju ove godine kada je uklonjeno više od 200 kubnih metara nestabilnog materijala. Unatoč tome, upravo zbog geološke strukture stijenske mase i mnogobrojnih diskontinuiteta koji je ispresijecaju, pojavljuje se osipanje kamenog materijala sa lica pokosa, i to obično nakon nevremena, jačeg vjetra ili potresa, pojašnjavaju iz Grada Omiša.
U cilju rješavanja navedene problematike, Hrvatske ceste su u planu nabave predvidjeli izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste na dionici Omiš-Zakučac, od km 0+150,00 do km 1+400,00, duljine cca 1.25 km. Navedeni projekt će pored rekonstrukcije same prometnice, predvidjeti metode sanacije, odnosno zaštite, na ovom dijelu državne ceste DC 70. Isto tako bitno je napomenuti kako su izvršeni radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova na državnoj cesti D70 u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša.
Naime, radovi na obaranju i čišćenju nestabilnih blokova izvršeni su pod svim sigurnosnim parametrima zaštite te je istima litica kanjona stabilnija i sigurnija od eventualnih odrona, budući da je prevezeno preko sto kamiona oborenog kamenog materijala. Sve navedene aktivnosti, izvedene i planirane kao rezultat imat će u potpunosti povećanje razine sigurnosti prometa predmetne dionice, kažu u Gradu Omišu.

Izvor: Grad Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 336 guests and no members online