Split: Konferencija Europskoga društva žena u teološkom istraživanju

Ekumenska inicijativa ženaU franjevačkom samostanu Trstenik u Splitu od 2. do 5. rujna održat će se 8. regionalna konferencija Europskoga društva žena u teološkom istraživanju (ESWTR) za srednju i istočnu Europu s temom "I otrt će im svaku suzu s očiju" (Iz 25,8 i Otk 21,4) - Teološko približavanje patnji i nadi žena. Konferenciju organizira Europsko društvo žena u teološkom istraživanju - Hrvatska sekcija, Ekumenska inicijativa žena, Omiš i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Centar Split, a pokrovitelji su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. Teologinjama iz bivših socijalističkih zemalja na konferenciji se želi dati mogućnost da sagledaju i teološki vrednuju iskustvo patnje i nade u životu žena, napose u socijalističkom razdoblju i u prvim desetljećima nakon uvođenja demokracije. Rad konferencije počinje u nedjelju 2. rujna u 18 sati ...

TEOLOŠKO PRIBLIŽAVANJE PATNJI I NADI ŽENA

Izvor: Nadbiskupija splitsko-makarska

Patnja je temeljno iskustvo ljudskoga života pa je kao takva i osnovna tema svih religija. Kršćanske tradicije imaju dvojak odnos prema patnji - odnos koji seže od protesta i pobune do strpljivoga i poniznog prihvaćanja. Različit odnos prema patnji često nije bio posljedica razlikovanja između patnje koju se ne treba podnositi i neizbježne patnje, nego je često bio uvjetovan i etničkim, staleškim i rodnim razlikama.

Teologinjama iz bivših socijalističkih zemalja na konferenciji se želi dati mogućnost da sagledaju i teološki vrednuju iskustvo patnje i nade u životu žena, napose u socijalističkom razdoblju i u prvim desetljećima nakon uvođenja demokracije.

Rad konferencije počinje u nedjelju 2. rujna u 18 sati ...

Koja su iskustva patnje žena karakteristična za socijalističko i tranzicijsko razdoblje u društvu, obitelji i Crkvama? Kako žene vrednuju patnju i nadu u svom životu? Postoji li neki osobit doprinos žena iz postsocijalističkih zemalja teologiji patnje i teologiji nade? Predavanjima na konferenciji želi se obuhvatiti sve teološke grane i potaknuti interdisciplinaran pristup temi.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online