Prometovati se mora: Dalmatinac umjesto JP Promet

Više od sedam tisuća stanovnika općine Dugi Rat više ne može računati na autobuse JP Promet, piše Dalmatinski portal. Općinsko vijeće općine Dugi Rat izglasalo je prošli tjedan da neće ovlastiti načelnika Jerka Roglića na potpisivanje novog desetogodišnjeg ugovora o financiranju Prometa s 1,25 milijuna kuna godišnje. Razlog je isključivo financijske naravi. Roglić kaže da su dosad Prometu godišnje plaćali 350 tisuća kuna, a da im je ovaj novi zahtjev - 1,25 milijuna kuna godišnje - jednostavno preskup.
- "Mi nismo suvlasnici JP Promet. Svih ovih 17 gradova i općina koje su potpisale ugovor, oni su u vlasničkoj strukturi i dijele i dobit i gubitak. Ne znam uopće koliko je zakonski ispravno da mi potpisujemo takav ugovor, a nismo suvlasnici. Postoje i drugi prijevoznici koji su se nama isto javili, a prevoze naše putnike i učenike. Rekli su: "Financirajte onda i nas." Vjerujemo da ćemo riješiti problem prijevoza putnika i da ljudi neće biti zakinuti. Žao mi je što je tako moralo biti i što JP Promet više neće voziti za Dugi Rat', kaže Jerko Roglić. Umjesto Prometa, prijevoz bi trebala preuzeti tvrtka "Dalmatinac" iz Sumpetra.

Izvor: Dalmatinski portal

- "U petak su vijećnici glasali o potpisivanju ugovora s Prometom vezano za komunalnu uslugu prijevoza putnika. Po tom ugovoru mi bi za ovu godinu trebali platiti 1,247.000 kuna, to je podmirenje razlike između ekonomske i stvarne cijene karte. Tumačenje Prometa je bilo da su godinama bili u gubitku jer su naplaćivali karte jeftinije nego što je stvarni trošak i da više ne mogu raditi s gubitkom. Ugovor se trebao potpisati na deset godina, a godišnje bi ti iznosi varirali, no kretali bi se uglavnom oko te cifre. Vijećnicima sam iznio financijsku situaciju. Mi smo od ove godine ostali bez pet milijuna kuna zbog toga što Studenac više nema sjedište i vlasnika kod nas. Ne možemo više računati na porez na dobit od kapitala koji je bio 4,5 do pet milijuna kuna godišnje, a naš je proračun inače 15, 16 milijuna kuna. Vijećnicima sam predložio da glasaju po vlastitoj savjesti jer nije baš lako raskinuti ni suradnju s Prometom koja je trajala desetljećima. Glasanje je bilo tajno i od devet prisutnih vijećnika, sedam ih je bilo protiv ugovora. Dosad smo inače Prometu plaćali 350 tisuća kuna", kazao je  načelnik Dugog Rata.

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online