Štivo za plažu i hladovinu

knjige za plažuŠtivo za plažu i hladovinu? Pa kakav je to naslov?! Dobra knjiga, uvijek je dobra knjiga, za svako mjesto i prigodu. Baš kao što lošu knjigu neće pozlatiti ni sunce, ni more, miris borova ili sol u kosi. Ljetna opuštenost i bezbrižnost ustvari je idealna da konačno uspijemo pročitati bar poneku od dobrih knjiga koju ne stignemo kroz godinu. I jedino u tome je tajna veza knjige i plaže. Ne treba sumnjati da u čitateljskom rezervatu osim našeg Čike ima još nešto duša koje su sklone knjizi neovisno o godišnjem dobu. Njima i palmama, dakako, svako dobro i pokoja preporuka iz recentne berbe iz bolje opremljenih knjižara ...


PREPORUKE ZA ČITANJE

Lezi na plažu i uživaj!

Ne treba sumnjati da u čitateljskom rezervatu još ima nešto duša koje su sklone knjizi neovisno o godišnjem dobu. Njima i palmama, dakako, svako dobro i pokoja preporuka iz recentne berbe

Pišu: A.G., E. Hrstić, M.B.
Izvor: T-Portal, Counterview.net


Kazuo Ishiguro: Nokturna
Naklada Ljevak, preveo Miloš Đurđević

Pet priča o glazbi i sutonu britanske spisateljske zvijezde Kazua Ishigura knjiga je sjajne atmosfere i velikog pripovjedača. Ishigura, poznatog kao autora romana 'Na kraju dana' i 'Nikada me ne ostavljaj', smatraju jednim od najvećih živućih pisaca na engleskom jeziku. S razlogom, naravno, jer je riječ o vrlo suptilnoj prozi koja govori o glazbi i glazbenicima.


Wells Tower: Sve poharano, sve spaljeno
Profil, preveo Marinko Raos

Devet kratkih proza mladog američkog pisca (koji je gostovao i na Festivalu europske kratke priče) iz zbirke pod naslovom 'Sve poharano, sve spaljeno' popraćeno je pohvalama u matičnoj kulturi. To nije rijetkost, ali skromnost koju autor iskazuje kada ga se usporedi s velikanima poput Hemingwaya, Sheparda, Salingera, Carvera i Bukowskog u svakom slučaju jest. Usporedbe pritom nisu posljedica pukog književnog marketinga!


Frédéric Beigbeder: Francuski roman
OceanMore, prevela Ita Kovač

Bez obzira na to što mislili o kontroverznom francuskom piscu, malo koji od njih tako rado nasrće na aktualne teme. Nakon što se obračunao s marketingom i SAD-om (odnosno napadom 11. rujna), na red je došla i Francuska. U kvaziautobiografskoj priči o malodušnoj obitelji, Beigbeder zapravo piše o 'zemlji koja se ubila... smrti kultivirane buržoazije i zemlji koja je uspjela izgubiti dva rata uvjeravajući da ih je dobila...'


Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj dragi
Naklada Ljevak

- "Momci, bi li koji od vas štagod jeba?"
- "Ne bi!", odgovorio joj je kao iz topa Brane i uplašeno odskočio.
Djevojka se udaljila ničim ne pokazujući da je razočarana.
- "Ma jesi vidio kako su ove cure u Splitu otvorene", primijetio je Branimir kad se malo oporavio od šoka.
- "To je kurva", objasnio mu je Zvone preko zalogaja jednostavno.
- "Sereš!"
- "Kad ti kažen."
- "A kako ti to sve znaš?" naljutio se Branimir.
- "Jebi ga, čitan."

Ovo je samo jedna od "epizoda" iz nove Tomićeve knjige, koja je kao i prethodne puna humora, zajebancije na račun Zagore i njenih žitelja, neobičnih likova,... Nema sumnje, prava knjiga "za plažu".


Marek Krajewski: Kraj svijeta u Breslauu
Fraktura, preveo Mladen Martić

Odličan povijesni krimić, smješten u Breslauu (današnji Wroclaw) početkom 20. stoljeća, u kojem nastupa dekadentni inspektor Mock, svojevrsni Prljavi Harry svog doba. Iako bi se serijal na prvu loptu mogao usporediti s Akuninovim 'Doživljajima Erasta Fandorina', na drugu valja primijetiti da je Krajewski i odličan stilist.


PUBLICISTIKA

Umberto Eco: Rakovim korakom
Izvori, prevela Vesna Paravić

Sveučilišni profesor i prozaist koji je svojedobno svojim 'Imenom ruže' otvorio novo poglavlje u talijanskoj književnosti, u ovoj knjizi eseja duhovitog i indikativnog naslova piše o tome kamo ova civilizacija ide. Podnaslov joj glasi 'Vrući ratovi i medijski populizam', a bavi se analizom 'repriza' svih onih pojava za koje bi bilo bolje da su ostale u ropotarnici povijesti. Za svaku preporuku!


Alain de Botton Dnevnik s Heathrowa
Naklada Ljevak, preveo Josip Visković

Nije sve što je De Botton napisao bez mane. Moglo bi se, naime, primijetiti da je autor izvrsnih 'Utjeha filozofije' katkada u svojim knjigama skloniji površnosti nego što bi smio biti i da ne vodi dovoljno računa o formi. No 'Dnevnik s Heathrowa' nije jedno od njegovih pretencioznih djela, već šarmantna knjiga o aerodromu, putnicima i putovanju.


Richard Phillips Feynman Što te briga što drugi misle
Mozaik knjiga, preveo Miro Labus

Enfant terrible iz svijeta prirodnih znanosti, američki fizičar i nobelovac ostao je, između ostalog, zapamćen po svom smislu za humor. Točnije rečeno, po sklonosti i vještini prepričavanja anegdota iz vlastitog života. Riječ je o vrlo zanimljivom autobiografskom prilogu koji se svakako isplati pročitati, a zaključuje se njegovim glasovitim govorom o 'vrijednosti znanja'.


Viktor Žmegač SMS eseji
Profil

SMS je sažeta forma, a iskorak poznatog germanista i esejista prema toj vrsti sažetosti prilika je da i šira publika baštini nešto od njegove erudicije. Utoliko su 'SMS eseji' izrazito nepretenciozna knjiga, pa ipak nikako ne bi valjalo podcijeniti analize koje ona donosi. Vrhunska feljtonistika koja ne zazire od autobiografskog (kao što to, uostalom, pokazuju i slični prilozi iz pera Rolanda Barthesa i Waltera Benjamina) katkada, formulaično rečeno, dublje zasijeca u stvarnost od visokoparnog intelektualizma. No potonje nikada i nije bilo odlika Žmegačeva stila.

...

Povezani članci

Who's Online

We have 296 guests and no members online