Knjige: Slušaj i gledaj, Latice

Knjiga Latice IvaniševićNa police knjižara dolazi knjiga "Slušaj i gledaj, Latice - Sudbina jedne obitelji" autorice Latice Ivanišević, izdanku Poljičke obitelji Ivanišević, koja je dala pjesnika i slikara, dramatičara Dragu, čovjeka iznimne lucidnosti i kulture, a majčin rod Šilovića odnjegovao je niz uglednih pravnika i liječnika. Stvaralački nadarena i u umjetničkom ambijentu odgojena, Latica Ivanišević prirodno je osjetila potrebu da se oduži sredini iz koje je potekla, da sačini album sjećanja, knjigu uspomena na obiteljske krugove svojega podrijetla. Promocija knjige održati će se u Zagrebu u ponedjeljak, 13. prosinca u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Pa, zainteresirani Poljičani u metropoli ...


NOVE KNJIGE

SUDBINA JEDNE OBITELJI

"Slušaj i gledaj, Latice"

Izvor: Naklada Ljevak

Scensko-likovne gene Latica Ivanišević je takoreći dobila u naslijeđe, no pritom je baštinila i neobično dinamičnu atmosferu roditeljskoga doma i nesvakidašnje dramatičnu razvedenost obiteljske genealogije.

Latica IvaniševićSvjesna dubine i širine familijarnih veza, te neosporne povijesne utemeljenosti nekih zgoda i osobnih uloga, autorica ovih zapamćenja obratila se svojoj majci Ines da joj pomogne i vlastitim zapisima, kako bi se za jedan naraštaj približila epohi najintenzivnijih zbivanja i mijena, te još dobila na autentičnosti i uvjerljivosti izlaganja.

Uz nužnu faktografiju knjiga je tako obogaćena i novim osobnim rakursom i intonacijom neposrednog svjedočenja.
       
Kolaž dokumentarnih priloga čita se kao obiteljski roman u kojemu se reflektiraju mnoge estetske i ideološke odrednice i kontroverze dvadesetoga stoljeća.

Upravo je izazovno osjetiti paradoks uglednoga građanskog salona kroz koji kozmopolitski defiliraju pripadnici etablirane elite zajedno sa zagovornicima ljevičarsko-avangardističkih opredjeljenja, pa čak i profesionalni revolucionari sasvim različitih sudbina.


Latica Ivanišević o knjizi
 
"Knjigu sam zamislila kao moja sjećanja na ljude koji su me svakodnevno okruživali: Gavella, Krleža, Kaštelan, Motika, Šulentić, Šestić, Parač, Sbutega, Zidić, Maroević, Planić, Tin...  Uz moja sjećanja od djetinjstva do odrastanja tu su i memoari mojega djeda Srećka Šilovića ...

Potpuno slomljena gubitkom voljenih ljudi, s odmakom od sedam godina, osjećam da mogu skupiti vrijedan materijal koji su godinama čuvali moji roditelji; pronalazim pisma bake Irene, djedova zapise i pisma, majčina sjećanja, bogat foto materijal i naviru mi sjećanja. Bolno bi bilo to sve uništiti i predati zaboravu, morala sam pokušati sve to sačuvati u knjizi, barem ono najznačajnije. 

Priča o jednoj našoj obitelji vezanoj za Europu i čitav svijet. Obitelj koja je veliki ponos, a kojoj imam sreću pripadati i od najranijeg djetinjstva svjesna te sreće i veličine tih ljudi kao spužva sam upijala atmosferu oko sebe i pamtila.

Mama mi je samo ponavljala: Slušaj i gledaj. Upijala sam sve oko sebe, ambijent u kojem sam rasla bio je fascinantan, na zidovima galerijske slike, a razgovore vode vrhunski intelektualci toga doba. Slušaj i gledaj, Latice, dok ne zaspiš. To ti je najveća škola ...


O autorici

Latica Ivanišević rođena je u Zagrebu 17. travnja 1942. Dugi niz godina radila je kao scenograf i kostimograf na televiziji, u kazalištu i na filmu. Izlagala je na brojnim izložbama.

Latica Ivanišević
Latica Ivanišević (desno)

O Latici Ivanišević snimljena su četiri filma Magija tapiserije u režiji Petra Krelje, Jaslice za Vukovar u režiji Jasmine Božinovske Živalj, Ptice u režiji Petra Krelje i Latica i čaj u režiji Saše Šekoranje.

Povezani članci

Who's Online

We have 462 guests and one member online

  • admin