U Kaštelima predstavljena knjiga u kojoj se nitko ne voli pronaći

Knjiga Glende i šaleU Kaštelima je predstavljena knjiga "Glende i šale" Kaštelanske krnjevalske udruge "Poklade" u suradnji sa HKD Napredak iz Splita. Uvodne riječi dao je urednik i dugogodišnji suradnik Poklada Robert Marić, koji je knjigu opisao kao "segment humora ovoga grada". - Nimalo nije bilo lako izvući šale o domaćem svitu i pritom paziti da se nitko ne uvrijedi, jer lako je kritizirati javne osobe koje su tome podložne, ali zadirati u živote, ponekad i u najintimnije kutke sugrađana, vrlo je nezgodan zadatak - kazao je Marić, te izrazio nadu da će knjiga nasmijat svakog, bez obzira na koju je stranu otvore ...


GLENDE I ŠALE KAŠTELANSKE KRNJEVALSKE UDRUGE "POKLADE"


Piše: Ž.M.D. / Kastela.org
Izvor: Kastela.org


promocija knjige GLENDE I ŠALEGlavni promotor knjige, novinar i publicist Mladen Vuković, okarakterizirao je knjigu kao zdravi, pučki humor te kao lijek, jer kako je kazao, smijeh je bolji i jeftiniji lijek od apaurina, ali i kao važan dio povijesti i književnosti, jer ljudi koji su ušli u nju ulaze u legendu, a kako je ovo zapravo zbirka anegdota, tako je i za književnost vrijedna isto kao i poezija, roman ili druge književne vrste.

Istaknuo je i jezikoslovnu vrijednost ove zbirke, koja je pisana domaćim narječjem, kaštelanskom čakavicom. Zahvalio se na pozivu i čestitao Pokladama što je izgubljene i zaboravljene šale, čitane na krnjevalima zadnjih devetnaest godina, ujedinila u ovu zbirku.

Na samom kraju predsjednik KKU Poklade Nikola Radić, zahvalio se svima koji su sve ove godine sudjelovali u prikupljanju glendi i šala, stvaranju Maškadura, karnevalske tiskovine, te ne želeći spominjati pokojne, posebno se zahvalio prisutnim Vjeki Ečiću i Miru Grginu.

Knjiga "Glende i šale" može se kupiti u kiosku "Marko" u Kaštel Starome na rivi i to po promotivnoj cijeni od trideset kuna, te na pokladni utorak za vrijeme donjokaštelanskog krnjevala.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 152 guests and no members online