Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice Tičinović

Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice TičinovićPromocija nove zbirke pjesama Ðurđice TičinovićPovod vjelovečernjem druženju u prepunoj prostoriji Ilirskog sjemeništa na Priku, gdje se od velikog broja ljubitelja lijepe riječi nije moglo naći slobodno mjesto za sjedenje, a mnogi su i stajali a nogama, a bili su zapaženi i dragi gosti, bila je promocija četvrte po redu pjesničke zbirke Ðurđice Tićinović "Za sjenom galebova". O knjizi i autorici govorili su Zoran Jurišić i Nediljko Mihanović. - "Evo me ponovo, nakon četiri godine na istoj pozornici" - rekla je autorica knjige, Ðurđica Tičinović, dok su joj se u očima nazirale suze, a na usnama blagi omijeh i neograničeno zadovoljstvo. - "Predugo za čekati, prekratko za doživjeti. Divno je biti opet tu, četvrta kniga napisana a toliko toga u meni ostavlja. Uzbuđenje, ponos, nadahnuće, misao vremena, suton kamena, snaga podneblja, sjena galebova... Hvala Vam!" ...


BILO JE I SUZA RADOSNICA
Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice Tičinović

Za sjenom galebova

Povod okupljanja velikog broja ljubitelja lijepe riječi na Priku bila je promocija četvrte po redu pjesničke zbirke Ðurđice Tićinović, "Za sjenom galebova"

Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice Tičinović


Tekst i slike: Davor Grgat

U prepunoj prostoriji Ilirskog sjemeništa, gdje se od ljubitelja lijepe riječi nije moglo naći slobodno mjesto za sjedenje, a mnogi su i stajali a nogama, bili su zapaženi i gosti, među kojima i gosp. Visko Haladić, dožupan, Joško Stella, pročelnik  za turizam splitsko –dalmatinske županije, Zvonko Močić, predsjednik gradskog vijeća Grada Omiša,  omiški dekan, don Ivan Banić, poljički dekan don Vlado Ðuderija, kao i bivši poljički dekan don Ante Matešan, te Petar Rodić, Veliki knez Društva Poljičana „Sv. Jure“ – Priko,  prof. Ante Radovčić, savjetnik u Županiji i brojni drugi.

O knjizi i autorici govorili su Zoran Jurišić i Nediljko Mihanović.

Na samom početku Zoran Jurišić je ustvrdio: „Moram biti iskren, bio sam na dosta promocija, ali brojnije promocije nisam doživio. Neznam je li to zbog poezije ili same autorice...“, rekao je urednik Podstranske revije i dobio veliki aplauz.

Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice Tičinović


Dr. Nediljko Mihanović je pored ostaloga kazao: „...Kada promatramo stvaralački put  jednog pjesnika, onda ćemo vidjeti kako on od jedne razvijenosti, katkada u početku  kreče, rijetki su pjesnici  koji odmah startaju  sa tom hermetičnošću, sa tom sažetošću, sa preganošću, ali s vremenom  nastoje eliminirati sve što je suvišno. 

Dakle, metafora, kao izraz s pregnatnosti hermetičnosti nastoji  eliminirati  iz stiha sve što je suvišno i sa najmanje riječi  izraziti ono  što je bitno.  I kada čitamo tu poeziju zapravo to je ekspresija, koja nas ispunjava puninom, oduševljavamo se,  oduševljavamo se u tom znanošću tim lirskim mislima koje ne moraju uvijek biti egzotićne.

Dobro je ima pjesnika koji  su i za to filozofični, i ovdje sjedi gosp. Šarolić koji naginje više  ka filozofičnosti toj pojmovnosti poezije,  gdje u pojmovima  filozofskoj metaforičnosti izražava svoj stil. To je jedna mekana lirska riječ, naravno protkana finom misonošću, ali primarno je da je emocija nazočna.

I ta slika koja nas oduševljava , koja je karakteristična našem podneblju, ovim našim obzorima,  dalmatinskim, jadranskim, mosorskim, to ćemo sve naći u njezinom izrazu...“, kazao je dr. Mihanović, koji je u više navrata toplo pozdravljen aplauzom.

 

Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice Tičinović

 

Evo me ponovo, nakon četiri godine na istoj pozornici“ - rekla je autorica knjige, Ðurđica Tičinović, dok su joj se u očima nazirale suze, a na usnama blagi omijeh i neograničeno zadovoljstvo, (a upravo u to vrijeme njena majka, koja je sjedila tik do mene u prvome redu, a suzama na licu, pokrila se naramicom i izišla vani), a Ðurđica je nastavila:

„Predugo za čekati, prekratko za doživjeti. Divno je biti opet tu, četvrta kniga napisana a toliko toga u meni ostavlja. Uzbuđenje, ponos, nadahnuće, misao vremena, suton kamena, snaga podneblja, sjena galebova. Hvala Vam ...

Ustreptalo je srce moje majke večeras, moje obitelji i svih Vas ovdje prisutnih zbog moje radosti, mog ponosa i mog uzbuđenja. Toliko me osječaja prožima jer danas je ovo moj san i moja java. Kad gledam po dvorani, zahvaliti bi se trebala svima, jer i Vi ste večeras dio mojih htjenja, radosti i nadanja.

Bog mi je dao dar, hvala mu, a ja svoje svijetove darujem  Vama, naćoi ćete me u mojim pjesmama. Nije malena spoznaja da će živjeti trag mog imena i poslije mojih godina. Ljubav je spona vremena i prostora.

Ja sam dijete bogatog poljičkog krša i kamena i hvala mojim poljicima za pejsažne ljepote mog dodira. Dragi moji Poljičani, prijatelji Poljica, prijatelji mojih pkesama neka moja poezija živi i u Vama“,  - kazala je Ðurđica Tičinović i sve nazoćne pozvala u Auto-kamp „Galeb“ na prigodni domijenak.

Promocija nove zbirke pjesama Ðurđice Tičinović


U bogatom i raznolikom kulturnom programu promocije zbirke u Ilirskom sjemeništu su nastupili su članovi Udruge za očuvanje hrvatskog folklora - učenici iz Omiša, klapa „Pasika“ iz Kostanja te recitatori i na kraju Nensi Barić koja je otpjevala  uglazbenu pjesmu Ðurđice Tičinović "Prema licu tvom“.

Druženje se nastavilo u ugodnoj i neformalnijoj atmosferi na domjenku u auto-kampu "Galeb“ gdje je veselje potrajalo do kasno u noć.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 210 guests and no members online