Puljak i Orešković: Ukinite HDZ-ov Nacionalni stožer

Stranka Centar je zatražila ukidanje HDZ-ovog Nacionalnog stožera i predložila osnivanje Stožera nacionalnog jedinstva.  - "Ovaj Stožer je vlastitom krivnjom izgubio autoritet i povjerenje građana. Možemo se prepustiti mogućem kaosu društva, kolapsu zdravstvenog sustava i optuživanja tko je više kriv, otporu nekih skupina građana koje ćemo onda drastično kažnjavati ili možemo biti odgovorna država i  priznati da nam sada preostaje samo jedan izlaz i scenarij: raspuštanje ovakvog nekredibilnog Stožera i sjedanje za stol predsjednika države, premijera sa svojom saborskom većinom i saborske oporbe, kako bismo pokazali građanima da se možemo izdići iznad dnevnopolitičkih podmetanja i barem na nekoliko mjeseci biti građanski i nacionalno odgovorni. Za provedbu i održivost mjera bitno je da ih svi prihvaćamo i ozbiljno provodimo, a svi znamo da uz njih ozbiljno ne stoji niti sama saborska vladajuća većina. To vidi cijela Hrvatska, svaki naš građanin, pa se pitam kako će ti isti građani disciplinirano i uvjereno slijediti mjere uz koje ne stoji čak ni saborska većina", kazala je supredsjednica Centra Dalija Orešković, u okviru virtualne press-konferencije, održane putem platforme Zoom..

Izvori: Centar, Index.hr

Kako je pak kazala supredsjednica Centra Marijana Puljak, Hrvatska je zakoračila u duboku recesiju, a teret u ogromnoj mjeri nose poduzetnici.

- "U prolasku kroz ovu krizu vlada bi poduzetnike trebala doživljavati kao partnere, umjesto kao neprijatelje. Nitko od poduzetnika ne bi se protivio mjerama koje nisu apsurdne. Bili bismo spremni na sve kompromise samo da je Stožer dosljedan i jasan te da se država prema njima ne ponaša maćehinski, iscrpljuje ih porezima i nametima, a onda još uz to bježi od kvalitetne potpore i mjera, dok oni drastično gube prihode" - kazala je Puljak.

Prema njezinu mišljenju, iako je premijer najavio Covid kredite za pomoć likvidnosti tvrtki, u spas poduzetnika i gospodarstva mora se ići puno hrabrije i agresivnije.

- "Potrebno je hitno smanjiti troškove poslovanja, smanjiti poreze i drastično smanjiti ili ukinuti parafiskalne namete. Vlada uporno odbija ukinuti članarine koje naplaćuju HGK, HOK i HTZ. Osim njih, potrebno je ukinuti još stotine drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Jedinice lokalne samouprave trebaju smanjiti prireze, spomeničku rentu, ukinuti porez na potrošnju, osloboditi poduzetnike i obrtnike od plaćanja najamnine u gradskim nekretninama, osloboditi ih od plaćanja najma javnih površina" - rekla je Puljak.

Istaknula je i da u ovakvoj situaciji ne bi smjelo biti mjesta za prepucavanja između javnog i privatnog sektora, čemu posljednjih dana svjedočimo.

- "Ne želimo ispolitizirani sukob privatnog i javnog sektora. Svi smo u istom problemu i svi bismo trebali biti jedan jedini, održivi sektor, a teret krize dijeliti zajedno", navela je Puljak.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online