Vlada je sanaciju šljake u Dugom Ratu dodijelila tvrtki koja je to trebala odavno učiniti

Vlada RH je odbila rezervirati 15 milijuna kuna u proračunu za sanaciju kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu uz obrazloženje kako je sanacijski plan već odobren, no o tom planu nitko pojma nema, čak ni Vlada, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Obrazloženje kojim je Vlada odbila rezervirati 15 milijuna kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija Dugi Rat" je skandalozan! - tvrdi saborska zastupnica Marijana Puljak, rodom upravo iz dugoratskog kraja.
- Operateru Projekt uvala d.o.o. odobrena je sanacija prostora bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu davanjem suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na sanacijski program 2015. Sanacijski program izradila je pravna osoba ovlaštena za obavljanje stručnih poslovca zaštite okoliša, Dvokut Ecro d.o.o. iz Zagreba. Sanacija štete u okolišu trebala se provesti u roku od četiri godine od dana dostave suglasnosti - glasio je dugoočekivani odgovor iz ministarstva kojeg je emailom dobio naš novinar.
Tvrtki "Projekt uvala" država će prodati i preostalih 34.000 kvadrata zemljišta, a tvrtka će zauzvrat platiti i kaznu od 25 milijuna kuna što svojevremeno teren nije sanirala, nego ga je eksploatirala. I to po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao...

Ministar Tomislav Ćorić prijavljen je Europskoj komisiji, protiv tvrtke "Projekt uvala" d.o.o. podnesena je kaznena prijava, a mještani, predvođeni lokalnom vlašću, spremaju se za novi prosvjed. Doznao je to Vinko Vuković u Općini Dugi Rat. OLAF će, uvjereni su u Dugome Ratu, opet imati posla s nečinjenjem hrvatskih organa.

PROBILI SVE ROKOVE

Vlada je sanaciju šljake u Dugom Ratu dodijelila tvrtki koja je to trebala odavno učiniti

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Priča koja slijedi ima preokret na kraju, no da biste pohvatali sve njezine niti - a ima u njoj svega, i zakon se, vidjet ćete, krši - treba je čitati od početka. A kraj, obećajemo, neće razočarati.

Vlada je odbila rezervirati 15 milijuna kuna u proračunu za sanaciju kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu uz obrazloženje kako je sanacijski plan već odobren, no o tom planu nitko pojma nema, čak ni Vlada.

U redu, možda malo pretjerujemo, možda netko u Vladi Republike Hrvatske i zna kakav je sanacijski plan njezino Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo, no o tom (sa)znanju nema zapisa. Pokušavali smo mu ući u trag, zvali smo, pitali, slali mejlove, poruke, surfali, ali bez uspjeha. Nitko nam nije znao reći kome je, kada, na osnovu kakvog i čijeg plana odobrena nova sanacija niti do kada će ona trajati.

Prva adresa, naravno, bila nam je ona najmjerodavnija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali iz te kuće, unatoč čvrstom obećanju, nikako nismo dobijali odgovor. A upit smo poslali čim smo ovoga tjedna čuli da Mario Šiljeg, državni tajnik u tom Ministarstvu, sa saborske govornice poručuje kako je sanacijski plan odobren i kako nema nikakve potrebe državni proračun opterećivati još i s tom stavkom.

Marijana Puljak, zastupnica Centra i podnositeljica amandmana, pokušala je iz svoje zadnje klupe kontrirati Šiljegu, pokušala je objasniti da je država jednom već bila izigrana i da bi ovaj put sanacija trebala biti njezina obaveza, no državni tajnik nije ni podigao pogled. Tek je mrk i sav usukan, poput čovjeka koji je izvukao najkraću šibicu na partijskom sastanku, nastavio odbijati i preostale oporbene amandmane trudeći se da mu vrijeme što brže i bezbolnije prođe.

Marijana Puljak inzistirala je pak da se o njezinu prijedlogu glasa znajući da je i poraz katkad dobro razglasiti.

- Obrazloženje kojim je Vlada odbila rezervirati 15 milijuna kuna za prvu ratu sanacije šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija Dugi Rat" je skandalozan! - tvrdi saborska zastupnica rodom upravo iz dugoratskog kraja.

Ne miri se s odbijenicom, a nije joj jasno ni o kojem sanacijskom planu Mario Šiljeg govori.

- Državni tajnik je potpuno nesvjestan situacije da je po programu investitor trebao sanirati prostor do kraja 2019. godine te da je nakon toga, prema Zakonu o zaštiti okoliša, to postala obaveza države, odnosno Ministarstva - kaže Marijana Puljak.

Otkriva i kako je prije nekoliko dana u saborskom hodniku zaustavila i resornog ministra Tomislava Ćorića, kako ga je pokušala upozoriti na kršenje zakona i kako on nije bio previše zainteresiran za njezino, vidjelo mu se na faci, naklapanje.

- Pitala sam ga konkretno, hoće li Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krenuti u sanaciju. A iz njegove reakcije bilo je očito da neće - kaže Marijana Puljak.

Pokušala je, dodaje, saznati o kakvoj se novoj sanaciji radi, kome je odobrena i na osnovu kakvoga plana, no i ona se provela poput novinara.

- Nadam se samo da nisu još jednom dali šansu zagađivaču, da on sam sanira, istom onom koji je sanaciju odavno trebao završiti, ali to, bez ikakvih sankcija i uz nevjerojatnu benevolentnost državnih institucija, nije učinio - zaključuje dalmatinska parlamentarka.

"Zagađivač" kojega Marijana Puljak spominje je tvrtka "Projekt uvala d.o.o.". U Ćorićevu ministarstvu zovu je operater. I upravo tom operateru je još u svibnju 2015. godine odobreno da obavi sanaciju negdašnjeg tvorničkog kruga u Dugom Ratu. U odobrenju, a potpisao ga je ondašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, pisalo je da sanacija mora biti gotova u roku od četiri godine, dakle do svibnja 2019. A o tome što će se dogoditi ukoliko operater ne obavi sanaciju do tog roka, nije pisalo ništa. Nije ni trebalo. Zakon se, naime, time bavi, a u njemu piše "ukoliko operater ne izvrši sanaciju štete u okolišu u skladu s odobrenim sanacijskim programom, odnosno u određenom roku, Ministarstvo će putem treće osobe na trošak i odgovornost operatera provesti sanacijski program".Citirali smo Zakon o zaštiti okoliša, članak 198, stavak 1. A što se tiče obavljene sanacije prema izdanoj suglasnosti, ne trebamo citirati nikoga. Razlog je jednostavan: sanacije nema, a tvornički krug crn je danas jednako kao što je bio crn i prvoga dana kada su "operateri" iz "Projekt uvale" stupili na njegovo tlo. A od tada je prošlo više od petnaest ljeta. Stoga se nije čuditi skepticima. A u Dugome Ratu, kada je "tvornica" posrijedi, takvi su svi.

Opširno smo izvještavali o nedavnim prosvjedima mještana i nastojanjima lokalne vlasti da se sanacija napokon privede kraju. Slušali smo ih kako maštaju što bi se sve moglo izgraditi na prostoru od kojega teško da na obali vrjednijega ima. Svjedočili smo i verbalnim nasrtajima na odvjetnika Krunu Peronju koji zastupa "Projekt uvalu" - tvrtku u vlasništvu tvrtke "Topaz Limited" sa sjedištem na Malti - i njegovim nastojanjima da smiri Dugoraćane uvjeravajući ih kako njegovi poslodavci dolaze u miru i kako će svima donijeti blagostanje.

Pisali smo i o sudskim nagodbama Državnog odvjetništva i "Projekt uvale" iz kojih je bilo jasno kako Dugoraćane nitko neće pitati što će biti s tisućama tvorničkih kvadrata jer ionako nisu njihovi, pisali smo i o peticiji mještana, i odlasku u Zagreb, u Sabor, i u svim tim tekstovima spominjali kako sanacija nije obavljena iako je davno morala biti i kako bi netko konačno morao dati odgovor zašto država po tom pitanju ništa nije poduzela. Jer, morala je.

A odgovor je napokon stigao. U četvrtak 9. prosinca, u 15 sati i 19 minuta, vaš izvjestitelj dobio je mail sljedećeg sadržaja:

"Poštovani gospodine Vuković, operateru Projekt uvala d.o.o. odobrena je sanacija prostora bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu davanjem suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (tada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode) na sanacijski program 2015. Sanacijski program izradila je pravna osoba ovlaštena za obavljanje stručnih poslovca zaštite okoliša, Dvokut Ecro d.o.o. iz Zagreba. Sanacija štete u okolišu trebala se provesti u roku od četiri godine od dana dostave suglasnosti."

To je, dakle, taj sanacijski program o kojemu je govorio državni tajnik Mario Šiljeg.

- To je kriminal! - govori Marijana Puljak.

Nije mogla vjerovati kad smo je nazvali da joj kažemo kakav smo odgovor od Ministarstva dobili.

- Mi smo sumnjali da su oni 'Projekt uvali' odobrili neki novi sanacijski program, a oni su se poslužili onim starim, koji više ne vrijedi jer u odobrenju jasno stoji da je sanacija prema njemu trebala biti gotova do 2019. godine. Ne mogu vjerovati, uistinu, pa ovo je potpuna ludost, umjesto da država, jer tako kaže zakon, obavi sanaciju i naplati je 'Projekt uvali', ona im omogućuje da nastave po starom. Ako ovo nije pogodovanje, onda ne znam što je - kaže Marijana Puljak.

I nama je sada jasnije zašto nitko nije imao pojma za novi sanacijski plan. Kako će, kad ga nije ni bilo. I Kruno Peronja nam je rekao da ne zna ništa o sanacijskom programu. Mi smo naivci mislili na novi, a on je lukavo šutio znajući za stari. Koji je očito dio nagodbe.

"Projekt uvala" postat će vlasnik nešto više od 100.000 četvornih metara zlatnoga rta, država će im za 115 eura po četvornome metru prodati preostalih 34.000 kvadrata, a zauzvrat će platiti kaznu od 25 milijuna kuna što svojevremeno teren nije sanirala, nego ga je eksploatirala.

A da se to opet ne dogodi trebalo bi brinuti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je, bez imalo sluha za zakone zemlje koju predstavlja, odredilo da se sanacija obavi po programu koji je davno trebao biti zgotovljen. I za čiju neprovedbu nitko nije odgovarao. Dapače, još je i nagrađen.

Povezani članci

Who's Online

We have 351 guests and no members online