Pametno će Split učiniti liderom modernih industrija

Splitu prijeti sudbina drugih gradova koji su postali previše ovisni o turizmu, ali i gradova duhova izvan sezone, zbog čega stranka Pametno u svom programu posebnu pažnju stavlja na moderne industrije. Na konferenciji za medije na splitskom Kampusu, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita naša jeseničanka Marijana Puljak, predstavila je dio programa stranke Pametno. – Nismo slučajno ovdje. Tu smo da predstavimo jedan važan projekt iz programa “Split – pametan grad”, a to je “Split – IT centar svita”. Mi Split zamišljamo kao jedan regionalni centar modernih tehnologija i inovacija koji će obuhvatiti jedan snažan sveučilišni centar s akademskim i postakademskim STEM programima i povezati ih s velikim, srednjim i malim IT tvrtkama. Na taj način ćemo ne samo zadržati stručnjake iz visokotehnološke industrije ovdje već i privući druge stručnjake da žive i rade u Splitu – rekla je Marijana Puljak. Naglasila je da Split ima sve preduvjete za to, čak i bolje od Zagreba.  – Ali vrijeme je da zasučemo rukave i krenemo s realizacijom tog cilja. Jedan je to od načina na koji želimo osigurati da grad Split bude grad s najboljim obrazovanjem i s najvećom kvalitetom života u Hrvatskoj. – rekla je Puljak..

Izvor: Pametno.org,

- Split će, kao regionalni centar modernih tehnologija i inovacija, obuhvatiti sveučilišni centar s jakim akademskim i postakademskim STEM programima, snažne urede velikih i desetke malih i srednjih IT i drugih tvrtki. Grad će razviti infrastrukturu, zajednicu i uvjete potrebne za stalan rast IT industrije i startupova, kao i za privlačenje i zadržavanje stručnjaka u visokotehnološkim industrijama za život i rad u Splitu. To je samo dio našeg plana kako Split napraviti gradom s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj, ali i gradom s najvećom kvalitetom življenja u zemlji. Imamo sve preduvjete za to, kakve nema ni Zagreb, vrijeme je da zasučemo rukave i upregnemo naša znanja – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

U stranci Pametno naglašavaju da splitski FESB već ima solidnu infrastrukturu i kvalitetu studenata te da imaju s kim početi takvu inicijativu. Mnogi naši mladi već sami razvijaju slične ideje i posluju s cijelim svijetom, ali često, na žalost, lutaju pod domaćom administracijom i nemaju podršku ni grada, ni države.

 

- Mi itekako razumijemo važnost modernih industrija i učinit ćemo sve što je moguće da Grad podrži svaku dobru ideju i inicijativu. Primjerice, pogledajte ulicu Ruđera Boškovića i one prostore koji zjape prazni i ruglo su grada. Takve ćemo prostore 'osloboditi' za mlade kreativce i dati im ruku da uspiju i zapošljavaju i sebe i druge oko sebe – dodala je Puljak i obećala da će cijela gradska uprava, s njom na čelu, provesti nekoliko mjera kojima će se poticati inicijativa SplIT-centar svita, a koja promiče razvoj ICT-a u Splitu.

 

Tako će zaposlenici grada biti stalno dostupni za mlade i sve predstavnike IT industrije, grad će im ponuditi niz mjera za smanjenje troškova pokretanja i za rad tvrtki, oglašavat će ih kroz sve gradske kanale (web, društvene mreže, turističke materijale…), pokrenut će godišnju nagradu Grada za najbolju IT tvrtku, s financijskim poticajem… Nadalje, u stranci Pametno planiraju sufinancirati aktivno uključivanje i upoznavanje mladih sa STEM područjem, još kroz osnovne i srednje škole. Gradski prostori će se razmotriti i naći prikladni za Centar za podršku IT industriji te razvoj startupova, za namjenske potrebe sveučilišta, kao i za jeftiniji najam tvrtkama koje ispune određene kriterije.

 

Split će s Puljak na čelu aktivno poticati i sufinancirati i različite događaje iz IT sektora. Da je takvo što dobra investicija, u Pametno kao primjer navode WEB Summit koji je Lisabonu doveo preko 50 tisuća posjetitelja, kao gradu koji je tek duplo veći od Splita. Postoji cijeli niz sličnih događaja te industrije, neki su već i u Splitu, ali Split ima puno preduvjeta da se izbori i dovede još puno takvih događaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and no members online