Zaokrenimo Hrvatsku: Program za pametnu Hrvatsku 2016

– Svjesni smo da se nas od najviše očekuje jer nije lako, u ovom moru populizma i lažnih obećanja, nositi "titulu" najboljeg programa. Ali, mi smo poznati kao štreberi, pa smo vrijedno radili i nismo stali nakon zadnjih izbora. Volimo sami sebi biti najveći izazov i stoga smo si zadali cilj – kako najbolji program učiniti još boljim – kazala je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno na predstavljanju izbornog programa stranke. Dodala je i kako je upravo njena stranka u prošloj kampanji ostale natjerala da pričaju o reformama i programima, samo što su sve to zaboravili na vlasti.  – Sada imamo novi pakleni plan – našalila se naša Rakuljićka – natjerat ćemo ih i korak dalje. Želimo, naime, vidjeti kako će provesti sva ta svoja pusta obećanja: mjere, rokove, odgovorne osobe nam dajte, kako će se to provesti i tko će odgovarati, ako se to ne dogodi? Od nekih, naravno, očekujemo i da to ovjere kod javnog bilježnika. U nešto ozbiljnijem tonu nastavilo se predstavljanje najvažnijih dijelova programa. U stranci Pametno su, od stotinjak stranica programa, kao tri najvažnije reforme izdvojili obrazovanje, rasterećenje gospodarstva te reformu javne i lokalne uprave i samouprave..

JOŠ KONKRETNIJI PROGRAM ZA HRVATSKU

Pametno za portal ‘Stop birokraciji’

Izvor: Pametno.org

Stranka Pametno detaljno je razradila mjere financija i upravljanja: jačanje fiskalne odgovornosti, financijski sustav i mirovine za gospodarski rast i društvenu stabilnost, razborito oporezivanje i upravljanje državnom imovinom te financiranje prioritetnih projekata. Također, detaljno su razradili i mjere za poticanje gospodarstva, kroz jeftinije i jednostavnije poslovanje. Naglasci su to novosti u programu stranke, kojeg su lani mediji i nezavisni analitičari proglasili najboljim u proteklih 25 godina Hrvatske.– Već smo dosadni s tim ponavljanjem: obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje. Jedini smo oduvijek tvrdili da ono mora biti temelj našega društva, a od prvoga dana smo i beskompromisno stali i uz cjelovitu kurikularnu reformu i borili se za nju. Sada su svima puna usta obrazovanja, reforme i Jokića, kada se stvorila takva klima u društvu. Jasno je da ćemo se mi boriti za nju i kada prođe izborna kampanja jer je srž našeg programa i djelovanja obrazovanje, kako bi se moglo provoditi sve ostalo iz programa – istaknuo je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno. Dodao je da se i dalje jedini iskreno zalažu i za reformu javne i lokalne uprave i samouprave, koju su dodatno razradili.

Trenutačno je Hrvatska podijeljena na 556 gradova i općina i 20 županija i grad Zagreb. Pametno predlaže novi ustroj u 5 regija i 123 grada i općine, odnosno urbana centra. To bi smanjilo broj lokalnih političara za tri puta, a Pametno bi lokalnim čelnicima ograničilo i političko djelovanje na maksimalno dva mandata, čime bi se onemogućilo umrežavanje i korupcija. Kao treću najvažniju reformu izdvajaju poticanje razvoja, a posebno rasterećenje gospodarstva.

– I dalje ćemo se zalagati za pametne specijalizacije, kroz koje ćemo razvijati visoke tehnologije. ICT nam je jako važan, a u programu je postavljen kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja – pojasnio je I. Puljak. Naglasio je i kako su puno vremena proveli u određivanju mjera kojima bi rasteretili gospodarstvo jer se samo tako može potaknuti razvoj, zapošljavanje i bolji život za sve građane.

Do jeftinijeg i jednostavnijeg poslovanja Pametno namjerava doći formiranjem posebnog Ureda za pametnu regulativu za poticanje i osiguranje smanjenja administrativnih troškova i prepreka tržištu, razvijanjem portala "Stop birokraciji" za prijavu prepreka slobodi poslovanja, mjerenjem učinaka regulative, drastičnim ukidanjem parafiskalnih nameta, povećavanjem konkurentnosti, deregulacijom tržišta…

Veliku pažnju u programu je stranka posvetila i jačanju fiskalne odgovornosti, za koju je napravljen niz mjera, kojima se želi postići strukturalno uravnotežen proračun i smanjenje javnoga duga za najmanje 2 postotna boda BDP-a godišnje u dugom roku, a radi svođenja udjela plaćenih kamata BDP-a prema 1 posto.

– Imamo vrlo konkretne mjere kojima to planiramo provesti, a posebno ističemo uvođenje osobne odgovornosti dužnosnika za izvršenje proračuna i plaćanje računa po dospijeću, ako se utvrdi osobna krivnja. Predlažemo i da se plaća čelnika proračunskih korisnika prepolovi tijekom godine dana, nakon što prekrše fiskalnu odgovornost i još niz sličnih mjera – tumačila je Maja Vehovec, potpredsjednica stranke Pametno.

Osvrnula se i na posebno razrađen porezni sustav, za kojeg Pametno želi da bude jednostavan, stabilan i pravedan te da potiče rast i zapošljavanje i osigurava novac za financiranje socijalnih i razvojnih funkcija države. Stoga je M. Vehovec najavila promjene u porezu na dohodak, s povećanjem osobnog odbitka na 3600 kuna, jedinstvenom stopom od 20 posto na dohodak od nesamostalnog rada do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna bi se uvela druga stopa od 40 posto.

Takav bi sustav potaknuo deficitarne struke, poput ICT-a, da ostaju u zemlji, a ne sele vani, gdje dobivaju puno veće plaće i bolje uvjete, a potaknuo bi i razvoj takvih djelatnosti kod nas. Potom se planira smanjiti porez na dobit s 20 na 15 posto, kao i ukinuti akontacije poreza na dobit za male poduzetnike.

Pametno se zalaže i za smanjenje poreza na promet nekretninama s pet na 2,5 posto, pojednostavljenje niza procedura, smanjenje troškova, uvođenje transparentnosti…

Nadalje, u programu su uveli i mjere za pomoć blokiranim i zaduženim građanima i poduzećima, s institutom malog stečaja, neoporezivanjem otpisa duga te besplatnim savjetovalištima za male dužnike. Planiraju poticanje financijskog opismenjavanja i jačanje zaštite potrošača, a i jačati stvarnu neovisnost Hrvatske narodne banke.

Čelnici stranke Pametno naveli su još niz novosti u programu, od kojih su posebno istaknuli "provođenje cjelovite kurikularne reforme u pravosuđu“, kako bi se, jednako javno i transparentno, potaknuo proces preobrazbe pravosuđa, po uzoru na ponuđenu reformu obrazovanja. Doradili su i proširili dio programa za zdravstvo, socijalnu politiku, kulturu, vanjsku politiku, a svi ostali dijelovi programa su obnovljeni.

Stoga, zaključili su, vjeruju da će birači shvatiti da su oni uistinu jedina prava i ozbiljna politička stranka na sceni, koja se ne razbacuje olakim obećanjima i lijepim riječima u kampanji, a potom pere ruke. Pametno će na izbore izaći u svim jedinicama, u suradnji sa strankom Za grad te stvarno namjerava i provesti svoj program, bude li u prilici sudjelovati u vlasti.

Preuzmi PDF dokument i upoznaj se s Programom za pametnu Hrvatsku 2016

Povezani članci

Who's Online

We have 342 guests and no members online