Iz Regije..

HDZ mimo Kovačićeva znanja zatražio brojanje svih listića, ali uzalud, 500-injak Omišana skandiralo: 'Lopovi! Lopovi!'

Tijekom poslijepodneva došlo je do postizborne drame na ušću Cetine. Naime, HDZ je mimo znanja pobjednika zatražio ponovno brojanje svih glasova. No, oko 21,15 sati i službeno je postalo jasno da su - izgubili. Podsjetimo, u drugom krugu izbora za gradonačelnika Omiša nezavisni kandidat Ivan Kovačić za 72 glasa pobijedio je HDZ-ovca Ivana Škaričića. Nevažećih listića bilo je 112. Ispred zgrade Poglavarstva Omiša okupilo se na kraju oko 500 nezadovoljnih građana koji su prosvjedovali protiv, kako su rekli, nasilnog čina HDZ-a koji ne zna priznati poraz. "Lopovi! Lopovi!", orilo se ispod prozora gdje su se brojali glasovi, a za svaki slučaj došla je i policija ...

PREBROJAVANJE GLASOVA U OMIŠU

HDZ mimo Kovačićeva znanja zatražio brojanje svih listića, ali uzalud, 500-injak Omišana skandiralo: "Lopovi! Lopovi!"

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Boris Mimica nam je ranije rekao: "Istina je, u tijeku je ponovno brojanje glasova. Sve je po zakonu, i ne bojte se, ništa dramatično se neće dogoditi."

Potom smo doznali da je iz Županijskog izbornog povjerenstva usred ponovnog brojanja svih glasova stigla zapovijed GIP-u da se broje isključivo nevažeći listići jer je Mimica, prethodno, na svoju ruku odlučio pregledati sve listiće.

Omišani ispred gradskog poglavarstva
foto: Nina Stanić

Neslužbeno doznajemo da je od dotad prebrojanih nevažećih listića tek nekoliko otišlo u korist Škaričića.

Potom je brojanje nevažećih listića prekinuto, a doznali smo i zašto - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin naredio je preko ŽIP-a da se farsa u Omišu prekine.

Omišani na ulicama
foto: Ante Čizmić / Cropix

Ministar uprave Arsen Bauk, pak,  tvrdi kako se ne smiju brojati svi glasovi (u Omišu je glasovalo nešto manje od 8000 ljudi), već samo nevažeći listići. U Splitu, npr., se, uz sve nevažeće listiće, nasumce uzelo 10 kutija sa 10 izbornih mjesta te su se prebrojali svi glasovi kako bi se utvrdilo je li bilo krađe glasova.

Ivan Kovačić nam je izjavio kako se HDZ ponio sramotno te sarkastično dodao kako "nije znao da im je toliko stalo do vlasti, jer da jest, mogli su ga lijepo zamoliti i on bi im prepustio vlast".

Policija čuva predsjednika GIP-a Borisa Mimicu, a Kovačić se nakon završetka prebrojavanja listića obratio okupljenim građanima te ih zamoilo da se raziđu u miru "da ne ispadnu isti kao oni".

Omišani na ulicama

Povezani članci

Who's Online

We have 86 guests and no members online