Petar Ćurlin u tvrdoj omiškoj stini probio rupu za dizalo hotela Villa Dvor

petar ćurlinMjesecima je Petar Ćurlin, uz još dva radnika udarnika, macom tukao po omiškoj stini. A od nje, baš kako pjesma kaže, tvrđe nema. Stoga Petrovo zadovoljstvo ovih dana i jest golemo. Ne može se mjeriti čak ni s mukom koju je podnio dok se kroz čisti kamen probijao do podnožja svoga hotela kako bi načinio rupu za dizalo. Lift koji Petru i njegovu hotelu život znači Petar nas je dočekao u tunelu. U trlišu. Stijena možda i jest savladana, ali radovi još nisu gotovi. Nakon druženja s novinarima, slijedilo je presvlačenje i sastanak s bankarima. Instaliranje lifta posao je od dva milijuna kuna, a to mali poduzetnik ne može iz svoga džepa platiti ...

PETAR ĆURLIN. VLASNIK OMIŠKOG HOTELA "VILLA DVOR", UHVATIO SE TEŠKOG POSLA KAKO BI OLAKŠAO DOLAZAK GOSTIMA U SVOJ HOTEL

U omiškoj stini macom probio rupu za hotelsko dizalo

Do prvog hotelskog kata vodi točno 107 skalina, do restorana čak 167. Koncem srpnja Villa Dvor bi svečano trebala proslaviti otvaranje dizala

petar ćurlin

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Od prvoga dana me u hotelijerstvu prati Hrvatska banka za obnovu i razvoj te im zaista mogu zahvaliti na programu koji mi omogućuje da od svoga rada i živim i otplaćujem kredit - kaže nam Petar koji se, shvatili ste već, rada ne boji. On je ne samo gazda i glavni manoval, nego i glavni kuhar u hotelskome restoranu.

No, vratimo se na priču o liftu, zbog nje smo, uostalom, i došli podno litice na kojoj se, uklesan poput srednjovjekovne utvrde, smjestio i Hotel 'Villa Dvor'.

Do prvoga hotelskoga kata vodi točno 107 skalina, a do restorana čak 167! Dionica je to koju je naš domaćin, otkako je hotel otvoren 2006. godine, prošao dvadesetak tisuća puta. Ruke su mu, pri tome, najčešće bile pune.

- Prtljaga se gostima obavezno nosi, a zna se dogoditi da i starije goste treba nositi. Posjednemo ih tada na stolicu, pozovem kršne momke iz grada da mi pomognu i, 'ajmo, penji se - smije se Ćurlin svjestan kako se sapunica u kojoj je, uz sve ostale, imao i ulogu lift boya bliži kraju.

petar ćurlin

Koncem srpnja 'Villa Dvor' bi svečano trebala proslaviti otvaranje dizala. Premda smo u Hrvatskoj na slične priredbe već navikli, u ovom slučaju se zaista ima što slaviti.

Ne samo zbog toga što je jedan ekskluzivni boutique hotel nakon šest godina dobio sadržaj bez kojega mu nije bilo budućnosti, nego i zbog jedinstvenog građevinskog podviga.

- Spor s jednom susjedom priječio nas je da izgradimo lift sa sjeverne strane hotela. Gospođa nas je godinama opstruirala tako da smo bili prisiljeni okrenuti se kopanju tunela - objašnjava Ćurlin.

A tunel nije samo jedan. Onaj vertikalni, koji služi kao otvor za dizalo, dug je 28,8 metara, a horizontalni, kroz kojega se dolazi do samog lifta, prostro se sve do 36 metara.

petar ćurlin

Impresivno. Ukoliko ih ikada ponovno budu proganjali, neka omiški kršćani znaju gdje se mogu okupljati.

- Jednostavnije bi bilo miniranje i strojno bušenje, ali nam je to bilo preskupo, pa smo se, po projektu profesora Davora Bojanića sa splitskog Građevinskog fakulteta, odlučili na ručno probijanje.

Koristili smo samo pilu i klinove te nam je rečeno kako smo za trinaest mjeseci nas trojica obavili posao koji u suvremenoj građevini nitko nikada nije napravio. A na ruke smo izbacili više od tisuću tona kamena - prisjeća se Ćurlin.

hotel villa dvor omiš

Govorili su im kako neće uspjeti, da se okanu ćorava posla, stoga je i Ćurlinov ponos danas nemjerljiv brojem gostiju i novčanicama koje se tek imaju sliti u hotelsku blagajnu.

- Bez potpore supruge i djece ne bih uspio. A sada idemo dalje. Zahvaljujući liftu bit ćemo pristupačniji i starijim gostima te će nam se sezona produžiti za najmanje 60 dana i trajat će od travnja do listopada. A to je već znak da radimo ozbiljan posao - zaključuje Petar Ćurlin

petar ćurlin


Vila za češku princezu

Villu Dvor 1937. godine dao je sagraditi Stjepan Jurišić kako bi je poklonio svojoj supruzi, češkoj princezi.

Pedesetih godina prošloga stoljeća prodana je osječkoj tvornici OLT te je služila kao radničko odmaralište.

U vlasništvo Petra Ćurlina došla je 1995. godine. Zahtjevna rekonstrukcija počela je 2000., a hotel je otvoren u siječnju 2006. godine.

hotel villa dvor omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 260 guests and no members online