Burnih i zanimljivih pola stoljeća podstranskog hotela Lav

Iako slavi tri rođendana, upravo je na današnji dan, 24.10.1971. godine službeno otvoren današnji Le Meridien Lav, tadašnji Kairos u Podstrani. Kako i priliči životu jednog uspješnog i vedrog pedesetogodišnjaka, tako je i hotel Lav imao burnu i zanimljivu povijest.
Hotel je prve goste dočekao već u kolovozu 1971. godine. Nedovršen i bez pristupne ceste primio je dvjestotinjak gostiju iz Italije, Francuske i SAD. Goste je tada dočekala dovršena samo jedna hotelska zgrada od ukupno tri predviđene unutar hotelskog kompleksa, a mediji izvještavaju kako se 'hotel nije mogao othrvati naletu turista i bio je prisiljen početi s radom' jer su se gosti sami 'odrekli stopostotnog komfora kad su vidjeli u kakvom je hotel ambijentu'. Kao prva gošća upisana je Giulliana Belloni, profesorica iz Torina. U međuvremenu, krajem rujna, u hotelu je otvorena i improvizirana kockarnica. U proljeće 1972. mijenja ime iz Kairos u Lav, nakon što su radnici na referendumu izglasali da se hotel izvlasti iz vlasništva tadašnjeg poduzeća Adriatic Split i stavi pod upravljanje tada moćnoj splitskoj građevinskoj tvrtki Lavčević, odakle i dolazi novo ime, piše Dalmatinski portal.
Danas je Le Meridien Lav jedini resort s 5 zvjezdica na splitskom području. Raspolaže s ukupno 378 smještajnih jedinica te 12 suvremeno opremljenih konferencijskih dvorana na prostoru od 5.000 četvornih metara. Od 2015. godine u vlasništvu je privatnog češkog equity fonda Odien Group, točnije njegove tvrtke-kćeri Odien Hotels N.V.

Izvor: Dalmatinski portal
 
https://dalmatinskiportal.hr/turizam/burnih-i-zanimljivih-pola-stoljeca-splitskog-hotela-lav/113470

Povezani članci

Who's Online

We have 237 guests and no members online