Riznica dječjeg stvaralaštva

U Etnografskom muzeju u Zagrebu u listopadu prošle godine mogla se razgledati izložba “Riznica dječjeg stvaralaštva”. Riječ je o zbirci od nekoliko stotina radova koju je ugledna likovna pedagoginja Dijana Nazor Čorda skupljala 20 godina te donirala Hrvatskom školskom muzeju. Dječje radove nastale na početku njezine karijere prije dvadeset i više godina čuvala je razumom likovnog pedagoga te emocijama i srcem običnog čovjeka. Jedan dio zbirke predstavljaju radovi učenika naše Osnovne škole "Jesenice"  u kojoj je je autorica izložbe radila  kao učiteljica likovne kulture kroz školsku godinu 1999./2000.
Narodna knjižnica Dugi Rat posjeduje jedan  primjerak kataloga spomenute izložbe. Katalog je bogato opremljen fotografijama izložaka koje znatnim  dijelom prikazuju radove  tadašnjih učenika viših razreda OŠ "Jesenice". Kreativnost dječjeg stvaranja prisutna je u ribicama i brodićima od kamena i žice, jedrenjacima od morskih oblutaka, ribicama naslikanim na kamenju, mozaicima (portreti svetaca), oslikanim tikvicama, ukrašenim pisanicama. Našla se tu i jedna "Čudesna ptica” izrađena od vune, slika "Anđeo pokazuje raj i pakao”, ilustracija "Sto i jedna mačka” te fotografije bogatih likovnih panoa nastalih  kroz vrijeme rada Dijane Nazor Čorda u našoj školi.
Svi zainteresirani, s posebnim naglaskom na tadašnje učenike OŠ "Jesenice", mogu u knjižnici pogledati katalog. Slobodno zavirite u katalog. Možda je tamo baš rad tebi odnekud poznat, možda je baš tvoj, sačuvan od zaborava..

RIZNICA DJEČJEG STVARALAŠTVA

Izvor: Narodna knjižnica Dugi Rat

Riznica dječjeg stvaralaštva

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online