Srebrenica: 20. obljetnica genocida

Tisuće ljudi sa svih strana svijeta okupile su se u Srebrenici povodom 20. obljetnice genocida što ga je vojska bosanskih Srba počinila u srpnju 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Od ukupno 8.372 žrtava, do sada je identificirano oko 6.800, a nakon današnje dženaze 6.400 će biti ukopano. Komemoracija je započela obraćanjem Ćamila Durakovića, načelnika općine Srebrenica. - Nakon 20 godina bezimene smrti 136 žrtava će dobiti svoja imena. Među njima je 18 maloljetnika. To su moji vršnjaci, ja sam slučajno živ. Recite nam gdje su kosti naših najmilijih i to će biti pružena ruka pomirenja - kazao je Duraković, javlja Radio Slobodna Evropa...

SREBRENICA

20. obljetnica genocida

Izvor: Radio Slobodna Evropa, portal Novosti

Prisutnima se obratio i bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je s NATO saveznicima pokrenuo zračnu ofanzivu nakon pada Srebrenice.

- Samo Bog zna zašto su vas poštedjeli kad su vaše obitelji ubijene. Poruka pomirenja i nade koju ste vi gospodine Durakoviću ovdje prenijeli pokazuje da možda postoji neka viša mudrost iznad toga. Drago mi je što je mir održan, ali mi smo dužni ljudima koji su ovdje izgubili svoje živote. Iz dubine srca, ja volim ovo mjesto, ne želim nikada više da vidim ovakvo stratište. Ali svijetom još uvijek dominira rat zasnovan na etničkoj pripadnosti, rasi i vjeri – zaključio je svoj govor Clinton.

Na komemoraciju u Srebrenici je doputovao i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Srbije. Prije polaska za Srebrenicu, srpski premijer je izjavio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu učestvovali.

Srebrenica: 20. obljetnica genocida

- Ne postoje reči kojima bilo ko može da izrazi žal i tugu za nastradalima, kao i bes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu učestvovali i nastaviće da ih privodi pravdi. Moja obaveza je da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti. A ta - naša zajednička budućnost, nikako ne može da bude žrtvovana zbog bilo čije, lične, ili nacionalne sebičnosti. Toga ne sme da bude među tolikim grobovima – kazao je Vučić uoči dolaska, javlja Radio Slobodna Evropa.

Vučića su na ulazu u memorijalni kompleks dočekali predstavnici općinskih vlasti i organizacijskog odbora, a članice udruga koje okupljaju majke ubijenih Srebreničana zamolile su ga da pomogne pomirenje i prizna činjenice.

- Dobro nam došao, a ja ću ti zakačiti ovaj cvijet. To je simbol stradanja. Molimo u ime mladih da pomognete da BiH bude funkcionalna država. Molimo vas u ime ovih nišana - kazala je Vučiću Hatidža Mehmedović u ime udruge Majke Srebrenice.

Povezani članci

Who's Online

We have 236 guests and no members online