107. obljetnica početka rada Tvornice u Dugom Ratu

Jučer smo tiho, skoro neprimjetno, obilježili 107. obljetnicu početka rada Tvornice u Dugom Ratu.
Zbilo se to u subotu, 14. ožujka 1914. kada su prve četiri monofazne Bartolijeve peći od 2400 kVA puštene u pogon u novoj tvornici u Duće polju. Električnu energiju osigurala je nova hidroelektrana "Kraljevac", prva hidrolektrana na Cetini, koja je koristila prirodni pad slapa Gubavica od 70 metara u Zadvarju za pogon dva generatora snage 16.000 kVA za proizvodnju električne energije, a koja je puštena u rad u ožujku 1912. Istodobno sa gradnjom peći za proizvodnju kalcijeva karbida kapaciteta 10 tona u danu u Duće Polju građene su i tri peći belgijskog proizvođača Kherna za poizvodnju vapna, koji je bio osnovna sirovina za proizvodnju karbida, kapaciteta 11 tona dnevno kao i pogon za proizvodnju kalcijeva cijanamida, te dvije kolone za proizvodnju plinovitog dušika....
100 godina poslije, u petak, 14. ožujka 2014. u 18 sati u nekadažnjem kinu Dalmacija udruga "Tvornica" iz Dugog Rata priredila je izložbu fotografija iz raznih epoha Tvornice i našeg mjesta koje je izraslo poviše nje, te osoba, mahom radnika, naših sumještana..
107 godina poslije, u svetu nedjelju, 14. ožujka 2021., zbog trenutne situacije sjedim doma uz laptop i čašu vina. U nevjerici. Portugal je dobio Francuske inžinjere i malo me presjeklo u predjelu želuca...  Ništa od ljetne porcije rukometa, na Olimpijskim igrama u Tokiju... ali valja barenko prigodnim člankom obilježiti ovu veliku obljetnicu, kada su sve druge javne mogućnosti otkazane. Doma, nakon povratka s fešte rukometa u Čulića dvorima, nemam s kime pošteno ni nazdraviti. Stari ćaća, jedan iz plejade umirovljenih i izraubovanih tvorničkih radnika, već je iša leć, a i da je budan više ne pije ni bevandu... A bome nemam više ni kome ovom prigodom nazdraviti. Tvornica "Dalmacija" Dugi Rat, ono što je ostalo "očerupano" od nje, već je odavno srušena, a na njenom stogodišnjem "landmarku" još se ni ne nazire njen turistički "nasljednik", najveća planirana brownfield investicija u ovom dijelu Hrvatske, ili najveća šarena laž u koju smo htjeli vjerovati, a koja je trebala pizati oko 250 milijuna eura. Nažalost, od tog famoznog "Korenat Point Resorta" nema ništa, ali nada u bolje i berićetnije sutra, kao i naš Hajduk, živi vječno...

A 107. obljetnicu početka rada naše Tvornice u Dugom Ratu, sve manja grupa Dugoraćana obilježiti će svečano dočim opet dođe vikend...u intimističkoj formi, u svojoj, privatnoj organizaciji, negdje put nekadašnjih Dućkih polja, u Bracere ili mao dalje, kod Ljube, ispod starog rogača, uz okrepljujuću juhu od starog pivca, zavodnika koji je naposljetku dolijao i platio glavom, uz najcrnji rižot kojeg je Dalmacija ikad vidjela, tužne bržole s antikoronskim povrćem, sjetne recitale i epitafe časnoj pokojnici i njenom fantomskom nasljedniku Korentu, uz mračnu fetu vruće čokoladne torte sljubljene s kao olovo teškom kuglom sladoleda crnog kao zidovi "crne kuće"... i par litara crne buteljirane južnjačke utjehe iz susjedovog vinograda..

107. obljetnica početka rada Tvornice u Dugom Ratu

Piše: Mladen Banović


Za one koji žele znati više, Nenad Raos s instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba napisao je znanstveni rad na temu "Povijest proizvodnje kalcijeva karbida u Hrvatskoj (1897. – 1945.)" s kojim se možete upoznati na ovoj poveznici.


tvornica dugi rat

"Danas je kalcijev karbid, CaC2, sporedni produkt, no u prošlom je stoljeću bio glavni proizvod bazne kemijske industrije. U radu je prikazano njegovo otkriće, početak proizvodnje na prijelazu 19. u 20. stoljeće te primjene. Poseban je naglasak dan na povijest dviju hrvatskih tvornica za proizvodnju kalcijeva karbida i cijanamida, prve u Dugom Ratu pokraj Splita od 1914. do 1979. i druge, u Skradinu i Šibeniku, od 1897. do 1945. Ukazano je i na svjetske ekološke probleme proizvodnje kalcijeva karbida i drugih proizvoda dobivenih iz kalcijeva karbida, emisiju ugljikova dioksida te onečišćenje okoliša živom (masovno trovanje u zaljevu Minamata, Japan).", piše Raos u svom radu.
 


IZVOR:  Povijest proizvodnje kalcijeva karbida u Hrvatskoj (1897. – 1945.), Nenad Raos, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb.

PROČITAJTE VIŠE..

 

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online