Akcija Mladih: Ministri, volontiranjem porobljavate mladež

U otvorenom pismu Akcije mladih, a u povodu prihvaćanja Zakona o poticanju zapošljavanja, ministar Mirando Mrsić i Vlada našli su se na meti nezaposlenih koji ne žele raditi za, kako kažu, sramotnih 1.600 kuna. - Otkad je prvi put iznio prijedlog zakona, ministar Mrsić svaki dan iznosi neke nove "odredbe" pa nikome nije jasno kako će se mladi ljudi zaštititi od zloupotrebe. Ništa kod ovog Zakona nije sigurno osim činjenice da je ovaj zakon duboko štetan. Jedino što će se njime postići jest rušenje cijene rada, što odgovara tajkunima, a mlade nezaposlene radnike tko šiša. Bitno je bilo progurati taj j... Zakon pa ćemo imati armiju visoko obrazovanih slagača polica i volontera - ističu iz Akcije mladih, koji traže da se odustane od ovog “suludog projekta” koji će uništiti radna mjesta jer će poslodavci s vremenom zamijeniti zaposlene ljude zamjenjivim volonterima ...

KAKO SPRJEČITI ZLOUPOTREBE?

Izvor: Akcija Mladih, Slobodna Dalmacija

Jedini koji će profitirati su poslodavci koji će svoju konkurentnost poboljšati na grbači radnika i mladih. Prvostupnici fizioterapije već su osjetili volontiranje jer ih više ne primaju na stažiranje za 70 posto plaće stalnog radnika kako je bilo do sada.

Poslodavci već čekaju državne stipendije

Podilaženjem porobljavanju mladih još se jednom pokazuje kako mi nemamo niti lijevu niti socijalno osviještenu vlast, već neoliberalnu, pa nas ni ne čudi što je prvi potpredsjednik odmah skočio u obranu najvećeg tajkuna u Hrvatskoj čim se je Porezna uprava drznula početi raditi svoj posao i pitati ga otkud enormna imovina.

Alternative?

Umjesto ovog zakona, vratite mjeru s faksa na posao, omogućite jeftine kredite poduzetnicima, porezne olakšice za one koji stvaraju radna mjesta, a ne volontiranje koje ih ukida.

Dokad se mora nastaviti ova politika tjeranja inata? Zar je Zakon dobar samo zato što je pao na pamet nekom iz vlasti? - oštri su iz Akcije mladih.

Povezani članci

Who's Online

We have 317 guests and no members online