Stop sanaciji: Pred Općinom prosvjedovalo 130 radnika

ColligoU petak su radnici tvrtke "Colligo" d.o.o, bivšoj tvornici "Dalmaciji" u Dugom Ratu najvjerojatnije ostali bez posla. Inspektorica je obišla saniralište i ovaj put donijela odluku da se ono zatvori. Time je zaustavljena sanacija metalima onečišćenog terena, a radnike na sanaciji, 100-tinjak Dugoraćana i njihove obitelji ostavilo u nemaloj egzistencijalnoj strepnji. Radnici su na prostoru bivše tvornice prosvjedovali, a nakon kraćeg sastanka jedan od njjih, Ivan Kadić - Ćapo, koji je u ime radnika nastojao izbjeći neugodnosti, stao je na čelo ostalih i svi su se zaputili pred zgradu Općine Dugi Rat, vjerujući da će njihove predstavnike primiti netko iz Općinskog vijeća ili pak načelnik Jerko Roglić ...


PROSVJED U DUGOM RATU

Stop sanaciji srušene tvornice, radnici na ulici

Piše: Davor Grgat
Izvor: Slobodna Dalmacija

Sve je počelo 13. travnja kada je od Općine Dugi Rat Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, na ruke ministra Branka Bačića, upućen dopis s obrazloženjem kako je Trgovačko društvo “Projekt uvala“ d.o.o. ranije obaviješteno o problemima koji se javljaju prilikom sanacije tvorničkog kruga.

Reakcija Ministarstva je izostala, a u pismu se obrazlaže kako se količine otpadnog materijala koje nastaju nakon obrade troske (ferokrom) iz dana u dan povećavaju, i traži da se onemogući odvoz vrijedne sirovine ferokroma dok se ne osigura odvoz ostatka materijala, kako je i bilo prezentirano dugoratskome Općinskom vijeću od strane investitora.

zatvoreno gradilište i sanacija terena bivše tvornice

To je bio povod da je inspektorica obišla gradilište i donijela odluku da se ono zatvori.

Taj postupak je iznenadio sve zaposlenike, njih oko 130, koji su jučer pred tvornicom prosvjedovali. Nakon kraćeg sastanka Ivan Kadić - Ćapo, koji je u ime radnika nastojao izbjeći neugodnosti, stao je na čelo ostalih i svi su se zaputili pred zgradu Općine, vjerujući da će njihove predstavnike primiti netko iz Općinskog vijeća ili pak načelnik Jerko Roglić.

Međutim, načelnik je bio odsutan, a nije se našao nitko iz Općinskog vijeća koji bi s njima razgovarao, pa su se nakon kraćeg vremena radnici mirno razišli.

Kako su se radnici dogovorili, sljedeća dva tjedna većina njih koristit će godišnji odmor, a potom će se, vjeruju, stvari posložiti na obostrano zadovoljstvo.

Nije nam cilj stvarati nerede ili odugovlačiti ovakvo stanje, nego što je prije moguće vratiti se na posao - u ime svih radnika bio je jasan Slađan Ercegović.

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online