Radnici uzalud čekali 180 plaća

Dugi Rat

U središtu Dugog Rata se umjesto hotela od zlata crni šljaka. Tone šljake. Sanacija je obustavljena prije više od 16 mjeseci, a radnici tvrtke 'Colligo', njih više od stotinu, na Zavodu za zapošljavanje čekaju da se Britanci i hrvatska Vlada napokon dogovore po kakvim će uvjetima radovi biti nastavljeni. Čekaju oni i još nešto: svoj novac. Njih, rekosmo, više od stotinu potražuje jednu izostalu plaću, dok desetorici 'preživjelih', po gašenju strojeva raspoređenih na stražarska mjesta, manjka osam mjesečnih dohodaka. Obećano im je da će novac među prstima osjetiti čim država 'Landmarku' vrati preplaćeni porez, no kad se to početkom ovoga tjedna dogodilo, pet milijuna kuna isparilo je s računa, radnicima nije isplaćeno ni lipe, a Britanci su se napravili Englezi i otišli na kolektivni godišnji odmor ...

TKO SE TU PRAVI LUD..

Radnici uzalud čekali 180 plaća

Pet milijuna kuna isparilo, a njima ni lipe

Zaposleni na sanaciji terena tvornice u Dugom Ratu ogorčeni što vlasnici njiihove bivše tvrtke nisu isplatitli zaostale plaće nakon povrat poreza

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix i drugi
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Blokiranje Jadranske magistrale ne bi imalo smisla jer ta napaćena državna prometnica ionako ovih dana kilometrima prije Omiša leži blokirana. No, nešto valja poduzeti jer novac je pošteno zarađen, te već mjesecima radnicima nije isplaćen. A nije baš da ga nema. Ustvari, još jučer ga je bilo, a već danas je nestao.

radnici Colliga

U Dugom Ratu smo. Mogli bismo, dakle, reći: naša posla. No, nećemo jer u glavnoj ulozi su ovaj put Britanci, vlasnici investicijskoga fonda 'Landmark Property Management' koji su kupili negdašnju tvornicu ferolegura 'Dalmacija' s namjerom da na njezinu zemljištu, nakon što ga temeljito saniraju, sagrade elitni turistički kompleks.

Godine, međutim, prolaze, evo ih je već šest umaklo, a u središtu Dugog Rata se umjesto hotela od zlata crni šljaka. Tone šljake. Sanacija je obustavljena prije više od 16 mjeseci, a radnici tvrtke 'Colligo', njih više od stotinu, na Zavodu za zapošljavanje čekaju da se Britanci i hrvatska Vlada napokon dogovore po kakvim će uvjetima radovi biti nastavljeni. Čekaju oni i još nešto: svoj novac.

radnici Colliga

Njih, rekosmo, više od stotinu potražuje jednu izostalu plaću, dok desetorici 'preživjelih', po gašenju strojeva raspoređenih na stražarska mjesta, manjka osam mjesečnih dohodaka. Obećano im je da će novac među prstima osjetiti čim država 'Landmarku' vrati preplaćeni porez, no kad se to početkom ovoga tjedna dogodilo, Britanci su se napravili Englezi i otišli na kolektivni godišnji odmor.


Prebacili na siguran račun?

Radnicima se, baš kao ni vašem reporteru, na telefone nitko ne javlja, a na računu, šokirano nam vele prevareni Dugoraćani, nema ni lipe.

Gdje je nestao novac? Kako je nešto više od pet milijuna kuna preko noći isparilo?

Radnici se boje da su Britanci od države dobivene milijune prebacili na "sigurniji" račun kako im ih ne bi pozobali brojni vjerovnici. Rečeno nam je, naime, kako je ambiciozna ekipa iz 'Landmarka' dužna na sve strane. Otkako im je država zabranila nastavak sanacije zavrnuli su špinu. Pa ih ni djelatnici 'Colliga', kojima su svojedobno platili put do Zagreba da u njihovo ime protestiraju na ulicama metropole, više ne zanimaju.

prosvjed radnika colliga u zagrebu

- Razočarani smo jer Englezi nemaju muda stat isprid nas radnika i objasnit nam šta se događa. Znamo da je država 'Landmarku' isplatila tek dio od deset milijuna kuna povrata poreza, čuli smo iz krugova bliskih ministru Čačiću da bi se u deseti misec možda mogla nastavit sanacija, ali bismo isto volili da nam se Englezi javu, a ne da nas ignoriraju.

eksploatacija terena Dalmacije Dugi Rat

Ukoliko se i dalje nastave ovako ponašati, a pogotovo ukoliko i drugi dio povrata poreza 'dobije noge', spremni smo i na radikalne akcije - tvrde radnici objašnjavajući anonimnost (podaci su, naravno, poznati redakciji) strahom od moguće, ukoliko se sanacija uistinu nastavi, osvete njihovih poslodavaca.

radnici Collliga


Vlada šuti

Zavjera šutnje se u dugoratskom slučaju nastavlja.

Do službene informacije praktično je nemoguće doći, pa nam tako ni iz Ministarstva financija nije odgovoreno na upit koliko je točno novca, na ime povrata poreza, vraćeno Britancima, odnosno tvrtki 'Projekt uvala' koja im vodi posao u Dugome Ratu.

radnici Collliga


Načelnik Roglić: Nerealne želje

Nemoćan je i općinski načelnik Jerko Roglić koji nam je tek potvrdio kako su Britanci nedavno otkazali suradnju preostaloj desetorici radnika tvrtke 'Colligo' tako da im je imovina ostala nezaštićena.

- Tražili su od nas da, u suradnji s policijom, osiguravamo njihovu imovinu što smo, naravno, odbili jer nije na Općini da se bavi zaštitom privatnog vlasništva - objašnjava Roglić.

radnici Collliga


Englezima čisti prihod sto milijuna eura?

Sudbina turističkog kompleksa 'Korenat Point', vrijednog 330 milijuna eura, sve je upitnija.

Mnogi Dugoraćani, međutim, tvrde kako Britancima i nije bio cilj graditi hotelske sadržaje, nego eksploatirati iznimno vrijedan teren, pun troske s ferokromom koji se, nakon obrade, prodaje po cijeni od tri do pet tisuća eura za jednu tonu.

Dnevno je, pak, dok je trajala sanacija, iz Dugog Rata u svijet odlazilo 60 tona prerađene troske!

Matthew Hurley

Ekipa iz 'Landmarka', predvođena Matthewom Hurleyjem, još je koncem prošle godine najavila tužbu kojom će od Republike Hrvatske tražiti naknadu štete.

mathew hurley

Podsjetimo, prvo je  Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo zabranu radova zbog navodne štetnosti saniranog otpada, da bi zatim, nakon što je dokazano da otpad ipak nije štetan, zabrana bila pravdana sasvim drugim razlozima.

Iznenada je, naime, otkriveno kako Britanci uopće nisu kupili cijeli prostor bivše tvornice jer to nisu ni mogli s obzirom da se on dijelom nalazi i na pomorskom te javnom dobru.

eksploatacija terena u Dugom Ratu

Priznato im je stoga vlasništvo nad samo 70.000 od ukupno 180.000 četvornih metara, te naloženo da, ukoliko žele nastaviti s poslom, prihvate nova pravila igre. U prijevodu: ishodite koncesiju na pomorsko dobro i kupite još 33.000 'kvadrata'.

eksploatacija terena u Dugom Ratu

U tužbi koju Britanci već mjesecima najavljuju, a nikako da aktiviraju, glavni je dokaz  kupoprodajni ugovor kojega je u ime države s 'Landmarkom' potpisao stečajni uptravitelj Vedran Šeparović, a u kojem eksplicitno stoji da im se, citiramo, dopušta korištenje odložne troske, pomorskog dobra i operativne obale.

Dakle, Britanci smatraju kako su još 2006. godine, i to za 10,6 milijuna eura, kupili sve što su trebali kupiti.

eksploatacija terena u Dugom Ratu

Iznijeli su i podatak kako su do sada u Dugi Rat uložili 37 milijuna eura, dok 'oporba' tvdi da su, prvo na demontiranju tvorničkih hala i prodaji željeza, te zatim na sanaciji troske, investiciju odavno isplatili, te da im je jedini motiv dolaska u Dugi Rat bila eksploatacija terena, pri čemu bi im čisti prihod, za samo nekoliko godina radova, bio veći od sto milijuna eura.

sanacija terena tvornice Dalmacija Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 511 guests and no members online