Dugi Rat: Događaji koji su obilježili 2011. godinu

2011U našem kraju protekla je  2011. godina obilovala događanjima. Neki od njih bili su dobri, neki loši, neki važni, neki malo manje, neke smo stigli popratili i na našem portalu, za neke se to baš i ne može reći, a za neke nismo ni znali da su se dogodili! Tijekom godine izvještavanju svojih sumještana se pridružio i Ante Jerčić koji je dao doprinos svojim fotografijama i zanimljivim člancima. Moramo spomenuti i Dražena Babića koji je nesebično pristao pomoći uređivati našu Facebook stranicu, te je približio niz zanimljivosti sa portala našim fesjbukašima. Ovaj dvojac volontera zaslužan je i za nastanak ovoga članka u kojem smo saželi neka događanja iz sad već prošle godine. A što je to obilježilo 2011. godinu u mistu i okolici po izboru našeg dinamičnog dua saznajte u nastavku teksta ...

Zbogom 2011! Dobro došla 2012!

Piše: Ante Jerčić
Foto: Ante Jerčić, DR arhiva

 2011. godinu u našem su malom mjestu i okolici obilježili:

- Problemi s regulativom oko sanacije zemlišta bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat
- Nastavak radova na kanalizacijskom sustavu u Dućama
- Napokon je otvorena za promet  obnovljena cesta Omiš-Gata (Brnistra)
- Zapaženi automobilistički članova rezultati AK Oneum
- Iskoraci novoobnovljene udruge izviđača u Dugom Ratu koja je zabilježila i veći broj odaziv mladih
- Djelovanje naših vatrogasaca koji su imali niz zapaženih intervencija.

Članak počinjemo sa prvom, najbolnijom temom, problemima u radu pogona za sanaciju zemljišta na području bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat koje vrše radnici nove dugoratske firme Colligo. Nakon godinu dana rada i zapošljavanja 100 radnika od jednom "iz ničega" dolazi vijest o nepravlinostima u radu koja dovodi inspekciju za vrat nadležnima u tvrtci Colligo.

prosvjedi u Dugom Ratu

Pogon je zatvaran čak tri puta, a danas je stanje ovakvo: Strojevi stoje zapečaćeni, radnici bez radnih mijesta, održana su dva prosvjeda ispred samog pogona u Dugom Ratu, te prosvjedispred Banskih dvora u Zagrebu.Još se ne zna dali će se pogon opet otvoriti i kada.

Bitna tema u protekloj godini je izvođenje radova na primarnoj fazi kanalizacijskog sustava na Jadranskoj magistrali između Dugog Rata i Omiša, na području Duća. Radovi se odvijaju od početka godine, s prekidom tijekom turističke sezone, a krajem siječnja 2012. bi trebali biti završeni.Cesta Omiš - Gata, takozvana Brnistra otvorena je za promet u 2011. nakon više od godinu dana rekonstrukcije. Dugotrajno rekonstruiranje nije bilo dovoljno da se ni 2 km ceste napravi kvalitetno. Odmah nakon prve. kiše cesta je na par mjesta propala te su se strojevi opet morali vratiti na teren i sanirati nedostatke. Zanimljivo je da još na početku nove Brnistre stoji znak da nailazimo na oštećen kolnik. Zar su znali da će cesta propasti? Planirani nastavak radova se neće odviti jer je ponestalo financijskih sredstava.2011. su obilježili i odlični sportski rezultati auto kluba Oneum iz Omiša za kojeg uspješno nastupa i niz  vozača s područja naše Općine. Klub je ostavio iza sebe još jednu sezonu koja je bila veoma uspješna. Naši automobilisti su bili aktivni u svim disciplinama u regiji "Jug": Ocjensko spretnosne vožnje, kronometar utrkama i autoslalomu. Oneum je u poretku klubova sezonu završio na petom mjestu u autoslalomu, trećeplasirani  su klub u kronometar vožnjama i PRVAK u ocjensko spretnosnim vožnjama u ukupnom poretku!

AK Oneum

 Udruga izviđača iz Dugog Rata je značajno napredovala u radu tijekom 2011. godine. Voditelji su se dali velik obol u obnavljanju duge (i dugo prekinute) tradicije izviđača u Dugom Ratu. Trebalo je osigurati prostorije za rad, okupiti staru gardu (što se, priznajmo si, moglo i bolje odraditi), okupiti mlade snage, mladež i djecu, naše nove izviđača, opremiti ih, organizirati izlete, akcije... nimalo lak zadatak. Na kraju godine možemo reći da su dugoratski izviđači opet u trendu i da je među mladima sve veći broj odazvanih na poziv o upisu novih članova. Izviđači, samo tako nastavite!Naši vatrogasci, članovi DVD-a Dlamacija su krajem 2010. u društvo dobili novih 15 mladih članova. U 2011. godini su voditelji : Pave Tomić, Stanko Bandalo i Jadran Čizmić uz pomoć kolega napravili poligon za vježbanje na kojem mladež vrši obuku da bi mogli sudjelovati na natjecanjima. Svi zainteresirani za pridruživanje vatrogasnoj mladeži mogu se javiti voditeljima vježbi.

Starija ekipa DVD-a je sudjelovala na nekoliko natjecanja u ovoj sezoni. Naši vatrogasci su u 2011. godini imali obuku sa dišnim aparatima u organizaciji DVD-a Kaštel Gomilica te prezentaciju u suradnji sa BMD inžinjeringom u kojoj su su prezentirali opremu brodarima u luci Krilo Jesenice za brže i efikasnije gašenje požara na brodovima.

Sve intervencije u 2011. godini su kvalitetno odrađene bez ozljeđenih.  Za vatrogasca 2011. godine proglašen je Ivan Kadić kojemu ovim putem čestitamo.

Sve ove događaje mogli ste tijekom godine popratiti i na stranicama našeg portala, kao i pregršt drugih informacija, izvješća, sportske rezultate naših nogometnih, rukometnih i vaterpolo klubova, zapise sa gostovanja i festivala naših folkloraša, vijesti iz OŠ Jesenice, izvješća i video priloge s sjednica Općinskog vijeća i brojnje druge priloge...

Ovim putem svim čitateljima želimo sretnu, veselu i uspješnu Novu 2012. godinu!  Čitajte nas i dalje...

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and no members online