Fire Combat: 3. mjesto naših vatrogasaca u Žrnovnici

Članovi DVD-a „ŽrnovnicaMilan Barbarić i Branimir Roguljić ukupni su pobjednici 1. Otvorenog natjecanje vatrogasnih grupa Fire combat "Vatrena linija Žrnovnica 2012.", koje je u organizaciji DVD-a Žrnovnica održano danas na javnom parkiralištu iznad groblja u centru Žrnovnice.Naši vatrogasci iz DVD-a Dalmacija Dugi Rat su se natjecali sa po 3 ekipe od 2 člana te donjeli još jedan pehar koji će krasiti prostorije DVD-a. Inače, natjecatelji vatrogasci trebali su u što kraćem roku svladati prepreke preskakanja umjetnog zida, puzanja kroz improvizirani tunel, penjanja na visoki toranj, spuštanja s njega uz pomoć konopca i spašavanja unesrećenog (lutka od 70 kilograma). Kada su lutku spasili, trebali su je prenijeti na 30 metara udaljeno, za to predviđeno mjesto, te nakon toga vući nekih 15-ak metara vatrogasnu cijev pod vodenim tlakom i naposljetku vodom pod tlakom iz cijevi pogoditi točno u metu ...

FIRE COMBAT

Natjecanje vatrogasnih grupa

Vatrena linija Žrnovnica 2012.

Izvor: Dalmacija News, Slobodna Dalmacija
Foto:Ante Jerčić / DVD Dalmacija

U službenom programu koji je započeo nešto iza 9 sati izvođenjem državne i vatrogasne himne od strane prve vatrogasne klape u Hrvatskoj - klape DVD-a Žrnovnica "Sveti Florijan".


 
Okupljenim vatrogascima i drugim posjetiteljima obratili su se Felicio Parčina, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Splita i ravnatelj Javne Vatrogasne Postrojbe Split, Tomislav Bočina, pročelnik Službe za rad s gradskim kotarevima i mjesnim odborima grada Splita, a natjecanju su nazočili i Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog državnog zapovjednika za priobalje.
 
 
U natjecateljskom dijelu nastupila je sveukupno 21 ekipa u četiri dobne kategorije. U A-kategoriji muškaraca pobjedu su odnijeli Milan Barbarić i Branimir Roguljić, drugo mjesto zauzeli su također članovi DVD-a Žrnovnica, i to Ivica Aljinović i Tomislav Bekavac, dok su se na treće mjesto plasirali Josip Rodin i Ivan Gelo iz DVD-a Osijek Gornji grad.


 
U B-kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojili su pripadnici DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca Nenad Bonacin i Bruno Malenović, drugo mjesto Profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu Brodosplit koja je nastupila u sastavu Jurica BulogAnte Gudić, a treće mjesto DVD Dalmacija - Dugi Rat za koju su nastupali Robert Spain i Stanislav Bandalo.


 
U C kategoriji pobjednici su pripadnici JVP Split u sastavu Zoran Radunić i Krunoslav Svetinović, dok je A-kategoriji za žene pobijedila ekipa DVD Sesvetski Kraljevac za kojeg su nastupili Jasmina Kadija i Anamarija Baričević.


 
- Fire combat je suvremeno vatrogasno natjecanje na kojem vježbu izvodi ekipa sačinjena od dva vatrogasca opremljena kompletnom osobnom zaštitnom opremom, izolacionim aparatima te spasilačkim pojasevima.Tako opremljeni moraju svladati pet zahtjevnih segmenata vježbe u fizičkom i taktičkom smislu, tj. spajanje i razvlačenje armatura, svladavanje prepreka, rad na visini, spašavanje unesrečenog, razvlačenje cijevne pruge pod tlakom i gašenje "požara" – pojasnio nam je zapovjednik DVD-a Žrnovnica Milan Barbarić.

 
Ovo natjecanje sve je popularnije među vatrogascima, a svojom atraktivnošću vježba privlači pažnju i kod ostalih građana kojih je i danas bio popriličan broj u Žrnovnici, a koji se tom prilikom mogu na jednom mjestu upoznati sa svim zahtjevima koji se danas stavljaju pred suvremene vatrogasce.  


 
Podsjetimo, ovo je bilo prvi puta da se jedno vatrogasno takmičenje ovakvog tipa održava u Dalmaciji, a nadamo se da će sa godinama postati i tradicionalno. 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 258 guests and no members online