U spomen vatrogascima

Križ na KornatimaU trećoj godini od stradanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica, Tisna i Boraje, na Velom vrhu na Kornatu podiže se spomen-obilježje kao trajni podsjetnik na veliku vatrogasnu tragediju. Prenošen iz ruke u ruku, baš onako kako se to odvajkada radilo na ovom otočju, kamen se tradicionalnom tehnikom slaže u megalitske suhozide u obliku križa, simbolizirajući na taj način muku i patnju stradalih gasitelja. Kamen posložen u križeve dimenzija 25 puta 17 metara ostat će tako vječni spomen križa koji su na svojim leđima ponijela dvanaestorica vatrogasaca kobnog 30. kolovoza 2007 ...


U SPOMEN VATROGASCIMA


Kameni križevi na Kornatu


Piše: Jadranka Klisović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Arhitekt Nikola Bašić, po čijem se idejnom projektu radi spomen-park na Kornatu, pokazao je iznimno poznavanje ovog terena u koji su se kameni križevi uklopili stapajući se s okolnim kamenitim terenom.

Dvanaest žrtava i isto toliko križeva postavljenih na mjestima svakog pojedinačnog stradavanja, ostat će trajno upisano u kornatskom kamenu. Kamen su iz ruke u ruku donosili dragovoljci s otoka Paga, iz Murtera, Tisna, Šibenika..., iskazujući na taj način svoje suosjećanje prema žrtvama.

Vatrogasci i suhozidni graditelji, obični ljudi s otoka, iz primorja i unutrašnjosti zemlje, dali su doprinos u gradnji dvaju križeva, a do treće obljetnice završit će se cijelo spomen-obilježje, pristupni put i pristanište.

Izvedba suhozidnih križeva bila je teška, simbolizirajući u tome muku, patnju i bol. Formirajući križeve, kamen je dobio novu duhovnu simboliku koja će trajno ostati živjeti u ovom prostoru.

Povezani članci

Who's Online

We have 87 guests and no members online