Bakar boysi izazvali najveći ovogodišnji šumski požar

vatrogasciIako još službene potvrde nema, najveći ovogodišnji šumski požar u Hrvatskoj koji je u nedjelju progutao više od 250 hektara borove šume i niskog raslinja na potezu od Kaštela do Solina, navjerojatnije je izazvan. Navodno su ga izazvala dva napoznata muškarca paleći plastičnu izolaciju s bakrenih kablova u šumi u Donjoj Rupotini iznad Solina. U požaru nitko nije ozlijeđen, a izgorjelo je i stado od 100 koza. Požar je gasilo ukupno 240 vatrogasaca iz skoro svih dalmatinskih DVD-ova, sa 60 vozila, pet kanadera, airtractorom i helikopeterom ...


VATRENI VIKEND

Dva muškarca izazvala požar kraj Solina

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

U akciji, koja je započela nešto iza 6 sati i trajala do 13,10 sati, kada je vatra lokalizirana, sudjelovali su Javna vatrogasna postrojba Split, dobrovoljna vatrogasna društva Solin, Klis, Vranjic, Split, Žrnovnica, Podstrana, Omiš, Dugi Rat, Dugopolje, Muć, Zagora, Slatine, Trogir, Kaštela, Mladost, Gomilica, Makarska, Brela, Zagvozd, Lovreč te državne intervencijske postrojbe Split, Zadar i Šibenik. Požarište je tijekom noći osiguravalo 100 vatrogasaca.

Iz splitsko-dalmatinskog Zavoda za javno zdravstvo, građani koji imaju poteškoća s dišnim sustavom i kronični bolesnici, bili su pozvani da zatvore prozore na svojim kućama i ne izlažu se dimu. Gusti dim razvijao se i brzom cestom Solin-Klis, što je otežavalo promet.

U nedjelju posljepodne je gorilo i na trogirskom području. Izgorjelo je deset hektara borove i hrastove šume te niskog raslinja nedaleko od hotela Medena kod Seget-Vranjica. Vatrogascima je pomagao jedan kanader, a cesta do Segeta Donjeg bila je zatvorena.

Požar je buknuo i kod Vrgorca, u mjestu Zavojane. Izgorjelo je 12 hektara borove šume, makije, trave i niskog raslinja. U gašenju požara, koji je planuo prijepodne, sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa osam vozila iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vrgorca te jedan kanader.

Lokaliziran je i požar na otoku Čiovu u blizini mjesta Žedno. Izgorjelo je četiri hektara borove šume te visokog i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 49 vatrogasaca sa 13 vozila, a požar su iz zraka gasila dva kanadera, dva helikoptera i jedan air tractor.

Povezani članci

Who's Online

We have 57 guests and no members online