Kogo: Slatko, tradicionalno i dalmatinsko

Ove subote u gastro-serijalu objavljujemo recepte za tradicionalne dalmatinske slastice. Za početak Kogo je pripremio receot za krokanat trogirski: rastopi se na vatri 40 dkg šećera u prahu, doda 25 dkg poprženih bajama, koji se sataru valjkom i isjeckaju velikim nožem. Ovo se dobro izmiješa na vatri, istrese na dasci oblivenoj dobro vodom. Valjak također treba politi vodom, njime se masa razvalja. Brzo dok je još toplo, režu se duguljaste pruge koje se po volji savijaju. Mogu se praviti i razni oblici, što ovisi o ukusu i spretnosti domaćice ...

Piše: Kogo

Pržene bajame

Uzme se 50 dkg šećera i 25 dkg neoljuštenih bajama. Šećer se uzavre s vrlo malo vode i unutra stave bajame, koje se neprestano miješaju dok postanu brašnjavi, zatim se na sitno prorešetaju.

Tada se ponovo prže, brašnjavi šećer se sipa odozgo i brzo miješa dok se bajame ne oblože šećerom.

Tada se odmah istresu na tanjur čim počnu pucketati.


Krokantini

Za 1 bjelanjak uzme se 8 dkg oraha i 6 dkg kristal šećera.

Tuče se tvrdi snijeg od 3 bjelanjka. Izmiješa se skupa 18 dkg kristal šećera i 24 dkg krupno isječenih oraha, malo ostrugane limunove korice, dodaje se malo po malo u gotov snijeg, lagano izmiješa.

Jedan list oblatna se razreže na duguljaste komade, i na svaki složi žlica smjese. Stave se u škrovadu jedan uz drugoga i peče u laganoj pećnici.

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and no members online