Stranka Pametno poziva Ustavni sud da preispita sve odluke tehničke Vlade te spriječi daljnju štetu

Stranka Pametno oglasila se u medijima o spornim odlukama tehničke Vlade koja je prekoračila svoje ovlasti i nepostupanju Ustavnog suda vezanom uz navedene odluke..
"Svjedočimo već tjednima kako tehnička Vlada ne poštuje ovlasti koje ima, što se posebno očituje donošenjem nekih odluka, naročito uredbi sa zakonskom snagom o operativnim poslovima. Na takvo što bi trebao reagirati Ustavni sud. Međutim, navodne izjave ustavnih sudaca, koji su imenovani 'trgovinom' HDZ-a i SDP-a, da bi oni nešto napravili kada bi im se netko obratio te kada ovoga trenutka ne bi bili na godišnjem odmoru su, najblaže rečeno, neodgovorne. Oni bi po službenoj dužnosti morali reagirati kada imaju saznanja o kršenju zakonskih i ustavnih normi, što je Ustavni sud, uostalom, već i činio. Ako baš trebaju vanjski poticaj, stranka Pametno im se javno obraća i traži od njih hitnu reakciju. Stranka Pametno, stoga, poziva Ustavni sud da prekine godišnji odmor i preispita sve odluke tehničke Vlade te spriječi daljnju štetu, koja takvim odlukama nastaje. Posebno ih pozivamo da ponište odluke vezane za Cjelovitu kurikularnu reformu, kako bi se ta reforma nastavila provoditi onako kako je bilo i zamišljeno, prije uplitanja ove nesretne i opozvane Vlade.."

Evo nam rezultata 'trgovačkih' imenovanja Ustavnih sudaca..

Izvor: Pametno.org

S obzirom da vođenje države nije igra, pa i za vrijeme tehničke Vlade i godišnjih odmora, za ocjenu ovakvog pristupa i rada Ustavnog suda, zatražili smo mišljenje ustavne stručnjakinje Sanje Barić, koja je nedavno govorila upravo o odgovornosti u pravosuđu na tribini stranke Pametno u Rijeci.

- Iznenađuje izjava neimenovanih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske o prekoračenju ovlasti tehničke Vlade, ali istovremeno i o nemogućnosti djelovanja Ustavnog suda RH proprio motu (na vlastitu inicijativu). Da, tehnička Vlada je nesumnjivo prekoračila i nastavlja s najavom prekoračenja svojih ovlasti (najava uredbi o HRT-u, izmjena Zakona o sportu i sl.). No, iako ne vidim primarnu nadležnost baš Ustavnog suda za dosadašnje pojedinačne slučajeve prekoračenja ovlasti, potpuno je nesporno da Ustavni sud može uvijek, barem svojim izvješćem, upozoriti na pojave neustavnosti i nezakonitosti. Pritom je nebitno da se takva izvješća formalno upućuju Hrvatskom saboru kojeg trenutno nemamo. Njima bi, prvo, ukazali Vladi i svekolikoj javnosti na nedopustiva prekoračenja, a drugo, dali bi i jasnu ocjenu za postupanje budućeg saziva, kako u odnosu na izvršene povrede, tako i u odnosu na eventualnu potrebu preciziranja tih ovlasti – protumačila je Sanja Barić.

Povezani članci

Who's Online

We have 55 guests and no members online