Troska iz Dugog Rata neće u Slane Stine kod Sinja

Sadrolom 'Slane Stine - Karakašica' neće postati odlagalište troske iz bivše tvornice 'Dalmacija' iz Dugog Rata i Željezare Split. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odbilo je zahtjev 'Ciglane Sinj' d.d. u stečaju da se promijeni sanacijski materijal i ocijene druge pogodne mogućnosti s područja grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija. U javnosti i dijelu struke tvrdi se kako se radi o tvarima koja mogu izazvati kancerogena oboljenja ljudi. S druge strane odlaganje troske iz Dugog Rata i Kaštel Sućurca omogućilo bi Sinjanima utržak vrtoglavih pedesetak milijuna eura ...

PROSVJEDI SINJANA URODILI PLODOM

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odbilo zahtjev tvtrke Ciglane d.d u stečaju

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Iscrpljeno eksploatacijsko polje rudišta sirovog gipsa 'Slane Stine - Karakašica' prostire se na oko devet hektara i nalazi se na samom rubu Sinja, njegovoj granici s naseljima Karakašica i Suhač. Za sanaciju rudišta, što je zakonska obveza korisnika, odobren je inertni materijal kao što je građevinski šut i zemlja iz iskopa.

Umjesto toga u iscrpljeno rudište prije nekoliko godina počeli su dopremati materijal sumnjivog sadržaja na što su burno reagirali građani iz susjedstva predvođeni predsjednikom Mjesnog odbora Suhač i nezavisnim sinjskim vijećnikom Mirom Buljem.

prosvijed
  Foto: ferata.hr

Zaobilazeći nezadovoljne građane iz Ciglane Sinj su uputili zahtjev da im se odobri promjena sanacijskog materijala što je, zapravo, bio eufemizam za trosku iz bivše tvornice ferolegura 'Dalmacija' i Željezare Split koje nitko ne želi u svojoj blizini jer se u javnosti i dijelu struke tvrdi da se radi o materijalu s toksičnim tvarima koja mogu izazvati kancerogena oboljenja ljudi.

S druge strane odlaganje troske iz Dugog Rata i Kaštel Sućurca omogućilo bi utržak vrtoglavih pedesetak milijuna eura.

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online