Mural TIN-u osvanuo na Dugoračkoj Glavici

Na putu prema Dugoračkoj Glavici, kod balotališta "Promaja", proteklog vikenda osvanulo je novo djelo "umjetničkog krila" lokalnih navijača Hajduka, oslikan je zid novim muralima koji uz simbole postrojbi Hrvatske vojske (HV) iz Domovinskog rata prikazuju i neke lokalne motive. Ističemo onaj koji stilizirano prikazuje dizalice "na obali" bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i TIN-a, prvi oklopni transporter HV koji je izgrađen u našoj bivšoj tvornici, u "Mehanici", ali i ostalim njenim djelovima i koji je 11. srpnja 1991. predan 4. brigadi Zbora Narodne Garde (ZNG). Nažalost, naš dugoratski "TIN" je među onim oklopnjacima koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata. Stradao je u jednoj od akcija 4. brigade u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo...

Izlazak TIN-a iz tvornice Dalmacija Dugi Rat
Izlazak TIN-a iz tvornice "Dalmacija" Dugi Rat

-  "Veličanstvena je bila primopredaja 'TIN'-a, i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika može se najtočnije opisati riječju, delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici.. Došlo je do erupcije snage i morala naroda.. 'Tinovo' je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak.  Tek iza morala dolaze fizička, tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu."  - zapisao je u svojoj knjizi "Čovjek i rat 1990–92." počasni građanin Dugog Rata, prerano preminuli general Ivo Jelić, utemeljitelj i prvi zapovjednik legendarne 4. brigade, čiji simbol je dugoratska mladost proteklog vikenda također oslikala na zidu put Dugoratske Glavice.

general Ivo Jelić
General Ivo Jelić (desno)foto: Ivo Čagalj / PIXSELL


Nažalost, naš, dugoratski "TIN" je među onim oklopnjacima koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata. Stradao je u jednoj od akcija 4. brigade u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo.

TIN

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and one member online

  • admin