Pogon za sanaciju zemljišta tvornice pred zatvaranjem, 100 radnika ostaje bez posla?

Pogon za preradu troskeLijepu su "Uskrsnu čestitku" dobili radnici dugoratske tvrtke "Colligo" od Općine Dugi Rat i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, "čestitku" koja bi mogla uroditi i zatvaranjem dijela ili čak svih njihovih radnih mjesta. O čemu je riječ? Što je to toliko uzbunilo 100 radnika u Dugom Ratu i članove njihovih obitelji? Na zahtjev vjećnika HSP-a Dugi Rat početkom ožujka sastavljen je dopis o problemima koji se javljaju prilikom sanacije terena bivše tvornice ferolegura "Dalmacija" Dugi Rat, jedne od žrtava hrvatske deindustrijalizacije, te o sumnji na kriminalne radnje. Dopis je potom iz Općine Dugi Rat automatizmom upućen vlasniku, tvrtki "Projekt Uvala" i već spomenutom resornom ministarstvu. Izgleda da je sporan način na koji se vrši sanacija metalima onečišćenog terena u Dugom Ratu ...


USKRŠNJI "POKLON" RADNICIMA "COLLIGA"

Pogon za sanaciju zemljišta tvornice pred zatvaranjem, 100 radnika ostaje bez posla?

Piše: Mladen Banović

Izgleda da je sporan način na koji se vrši sanacija metalima onečišćenog terena koji se prije privođenja u svrhe propisane po Prostornom planu ovog dijela Dugog Rata, izgradnje budućeg hotelsko-turističkog kompleksa s marinom na zemljištu ugašene "Dalmacije", MORA temeljito očistiti od šljake obogaćene vrijednim metalima, prvenstveno ferokromom, u skladu sa sanacijskim programom kojeg je izradila tvrtka "Ecoina" i Planu gospodarenja otpadom.

šljakaNaime. količina otpadnog materija koja nastaje nakon obrade tona i tona šljake iz dana u dan se povećava, tako da je na prostoru bivše tvornice s vremenom izraslo pravo "malo brdo" otpadnog materijala kojeg "Colligo" i "Projekt Uvala" planiraju opet vratiti u tlo i liniju nove obale koja će se tu napraviti prilikom gradnje spomenutog turističko-maritimnog kompleksa.

No da bi to mogli učiniti potreban im je, neslužbeno saznajemo, još jedan stručni elaborat, projekt već naručen i u izradi/doradi od tvrtke "IGH", ali koji još nije završen i odobren od strane nadležnih državnih službi resornog ministarstva.

Strah lokalnih HSP-ovaca je, saznajemo, scenarij da se vrijedni metali iz šljake ne odvezu i prodaju na tržištu, a "veliko brdo" ostataka otpadnog materijala ostavi na najvrijednijem dijelu prostora kojim dijelom gospodari i Općina Dugi Rat.

Štoviše, u dopisu Općine Dugi Rat ministarstvu traži se "da se onemogući odvoz vrijedne sirovine ferokroma dok se ne osigura odvoz ostataka materijala, kako je i bilo prezentirano našem Općinskom vijeću od strane investitora".

Moli se žurna reakcija jer turistička sezona je pred vratima...

pogon u Dugom Ratu

Podsjećamo da je Ministarstvo zaštite okoliša obvezalo tvrtku "Projekt uvala" za izradu Sanacijskog programa na koji je i dalo svoju suglasnost 17. studenoga 2009. godine.

Slobodna Dalmacija je nedavno pisala o "hrvatskom jalu" da će 'Englezi' na spornoj sanaciji (ili eksploataciji?) "Dalmacije" zaraditi milijune, te o sumnjama nekih mještana Dugog Rata koji tvrde da opasan materijal iz ugašene tvornice završava u moru.

dugi rat- Nikakva bezvrijedna šljaka ne smije završiti u moru. Inspekcija mjesečno obavlja nadzor u krugu tvornice, a radovi se provode prema programu. Troska, utvrđeno je analizama, nije radioaktivna i dozvoljeno je njezino korištenje u građevinarstvu - kazala je tada Kata Gojević iz Ministarstva zaštite okoliša.

Sve u svemu, podatak da je više od stotinu Dugoraćana osiguralo posao na nekoliko godina u svom mjestu zasad je bio najpozitivniji dio priče o velebnom investicijskom pothvatu u Dugom Ratu (kojeg investitori do dana današnjeg još uvijek nisu javno i detaljno predstavili lokalnoj zajednici).

A sad je i on upitan.

I to usred recesije kada radna mjesta, pogotovo u privredi, industriji, treba čuvati kao "Dalmaciju u svom oku...".

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and no members online