Sezona: Stižu Česi

turistiČesi će ove godine, piše Slobodna Dalmacija, umjesto nemirnih Tunisa i Egipta, u velikom broju odabrati Hrvatsku, barem tako tvrde tamošnje turističke agencije. Zanimljivo je da je od početka ove godine prodano čak 50 posto više ljetnih aranžmana koji uključuju vlastiti prijevoz nego u istom razdoblju prošle godine. Sudeći po prognozama čeških medija i agencija, ove sezone bi broj čeških turista mogao biti veći od milijun! Velik broj turista ipak odustaje od kupnje aranžmana i odluke gdje će ljetovati donose u posljednji tren. Većina će njih poći na najbliža mora, među kojima prednost ima ona "ljepša strana Jadrana" ...


BIT ĆE ČEHA

AKO JE SUDITI PO OBEĆAVAJUĆIM NAJAVAMA, VLASTITIM PRIJEVOZOM TREBAO BI SE NA HRVATSKU OBALU UPUTITI ZNAČAJAN BROJ TAMOŠNJIH TURISTA

Umjesto Tunisa i Egipta, Česi izabrali Hrvatsku

Pišu: Milan Lazarević i Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Najavljen veliki broj Čeha u Hrvatsku, koji dolaze svojim automobilima, natjerao je sve agencije da ovih dana grozničavo proširuju ovu vrstu ponude na Jadranu.

TuristicaTuristi koji dolaze svojim autom u prosjeku su veće platežne sposobnosti, ne žale novac za skupi benzin da bi na odmoru potpunije uživali, po svom ukusu i potrebama...

- Pripreme za predstojeću turističku sezonu već su davno obavljene raznim promidžbama, a sada zaprimamo velik broj individualnih upita o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. Ovu sezonu dočekujemo vrlo optimistično jer imamo dobre najave, a općenito očekujemo blagi porast broja čeških turista u Hrvatskoj, i to do 15 posto u odnosu na prošlu godinu. To potvrđuju i agencije.

Rekao je to za “Slobodnu” Klaudio Stojnić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu, i tako potvrdio najave čeških agencija i medija da nam, recimo to tako, slijedi veliko povećanje dolazaka čeških turista.

Renesansa ove vrste aranžmana u vidu odlaska na odmor automobilima ima i konkretne razloge, prije svega u tome što mnogi ljudi poslije nedavnih nemira u sjevernoj Africi daju prednost bližim destinacijama. U Tunisu i Egiptu lani je ljetovalo oko 400 tisuća Čeha, a ove godine će ih biti bar 4-5 puta manje.

Turska, koja se nudi kao destinacija slična sjevernoafričkim, ima hendikep što Česi nisu oduševljeni time da su po hotelima svuda oko njih Rusi koji jedino u ovu turističku zemlju mogu putovati bez vize i tamo ih je svake godine sve više, a te se dvije skupine turista, poznato je iz kojih razloga, baš i ne podnose.

turisti Velik broj turista odustaje od kupnje aranžmana i odluke gdje će ljetovati, koju su ranije donosili u proljeće. Oni će se odlučiti u posljednjem trenutku i većina će njih poći na najbliža mora, među kojima prednost ima ona “ljepša strana Jadrana”. A to će im biti lakše i zbog toga što su mnogi od njih već bili na Jadranu.

Za ove individualce agencije pripremaju ponudu više tisuća apartmana koje im kao agencije mogu ponuditi jeftinije nego što oni sami mogu dobiti.

Na portalu Dovolena.cz priprema se takva ponuda za individualce, a bilježi se i golem porast potražnje za unajmljivanjem kamp-prikolica, karavan-automobila...


"Gosti drugog reda"

apartmaniČeški dnevnik Dnes s nakladom od 400 tisuća primjeraka je donio detaljan pregled ponude u Hrvatskoj.

Između silnih komplimenata za Hrvatsku kao idealnu turističku destinaciju, iznesen je i prilog o nedostacima, a to su nepouzdanost, nered i - mir. Spominje se kako je naša mana što Čehe smatramo ‘gostima drugog reda’.


Stojnić: Hrvatska je broj 1!

Klaudio Stojnić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu:  - Ova godina je povoljna i za samo češko tržište jer je njihova ekonomska situacija relativno stabilna, a platežna moć zadovoljavajuća - kaže nam Stojnić dodajući kako je Hrvatska broj jedan destinacija za Čehe, a onda dolaze Italija, Grčka ...


Razlike u statistikama

jadranČeška statistika dolazaka njihovih državljana u Hrvatsku razlikuje se od podataka našeg Ministarstva turizma. 

- Česi navode da je lani na Jadranu ljetovalo njih 850 tisuća, a naše Ministarstvo tvrdi da ih je bilo 630 tisuća.

To se objašnjava time da na Jadranu ima više od 100 tisuća Čeha koje vlasnici apartmana nisu prijavili.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 428 guests and no members online