Gostima treba ponuditi i osmisliti puno više sadržaja

Taleb RifaiKad prvi čovjek Svjetske turističke organizacije UNWTO, koja okuplja 155 zemalja svijeta, službeno dođe u neku zemlju, to je dio njegova posla. No, kada Hrvatsku, između svih njih, odabere za mjesto odmora sa svojom obitelji, što je Taleb Rifai upravo učinio došavši sa suprugom Misrine i djecom Sarah i Hemzamom u Dubrovnik na tjedan dana, onda je to čast za zemlju koju je odabrao. S Talebom Rifaijem je porazgovarala Ružica Mikačić, novinarka Slobodne Dalmacije... Mislim da je Hrvatska već dovoljno prepoznata kao turistička zemlja, kojoj sada nedostaje kvalitetno osmišljenih turističkih proizvoda kojima bi se nudilo gostu niz mogućnosti kako da potroši vrijeme i novac za vrijeme svojeg boravka u vašoj zemlji. Tome bi trebali posvetiti više pozornosti. Predivna priroda, iznimna povijest, te sunce i more nikada nisu dovoljni za turizam, pa gostima treba ponuditi i osmisliti još puno više sadržaja nego što ih trenutno imate ...


TALEB RIFAI

Mlada generacija Europljana zna za Hrvatsku

Piše: Ružica Mikačić  / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U turizmu su kulturna baština i naslijeđe sastavni dio doživljaja i priče koju svaki gost nosi u sjećanju nakon putovanja. Ljudi ne putuju samo da vide kamenje i spomenike, nego da čuju priče koje stoje iza svakog takvog detalja. Mislim da je gotovo važnije kako se prezentira povijest i kulturna baština u turizmu nego robovanje potpunoj istinitosti tih priča.

Snaga destinacije kao što je Hrvatska leži upravo u atraktivnoj priči koja u temeljima ima povijesnu i kulturnu baštinu. Tek tako ispričana turistima postaje pravi doživljaj i nešto zbog čega će se gost opet vratiti.

Vjerujte mi da uopće nije važno je li svaki, i najmanji detalj u toj povijesnoj priči istinit ili je dio legende. Važno je da je atraktivan i da je kao turistički proizvod zanimljiv. Turisti žele čuti priču o spomeniku, jer spomenik će vrlo brzo zaboraviti, ali ispričanu priču pamte.

Hrvatska je specifična u odnosu na druge zemlje Mediterana i Europe, jer ima dvoznamenkasti rast, što nije slučaj s drugim zemljama. Ekonomska kriza još nije iza nas, ali Hrvatsku svakako stavljamo u prvi plan europskih i mediteranskih zemalja ove godine.

Da sam na mjestu Damira Bajsa nastavio bih s onim što ministar radi, ali više bih se koncentrirao na osmišljavanje turističkih proizvoda. Nastavio bih raditi na promociji, ali mislim da je Hrvatska već dovoljno prepoznata kao turistička zemlja, kojoj sada nedostaje kvalitetno osmišljenih turističkih proizvoda kojima bi se nudilo gostu niz mogućnosti kako da potroši vrijeme i novac za vrijeme svojeg boravka u vašoj zemlji. Tome bih posvetio svu pozornost.

Predivna priroda, iznimna povijest, te sunce i more nikada nisu dovoljni za turizam, pa gostima treba ponuditi i osmisliti još puno više sadržaja nego što ih trenutno imate.

Volio bih da više pažnje poklonite kulturnom bogatstvu i raznolikostima hrvatske unutrašnjosti, kao što ste već učinili s gastronomijom i kulturom na obali.

Sinoć sam bio na folklornom koncertu ansambla "Linđo" i impresioniran sam tom baštinom, o kojoj svijet malo zna.Mislim da biste na tom bogatstvu folklora mogli graditi cijelu potpuno novu turističku priču koja može biti vrlo atraktivna.

Kostimi i običaji koji se prikazuju u vašim plesovima posebni su i teško ih je drugdje vidjeti, i mislim da je to nešto što još niste dovoljno iskoristili u turizmu.

Povezani članci

Who's Online

We have 462 guests and one member online

  • admin