Mila Gojsalić, heroina Poljičke knežije

Prema legendi, u vrijeme turskih bitaka s Poljičanima, Mila Gojsalić, mlada djevojka iz drevne Poljičke knežije koju je oteo turski zapovjednik Ahmed-paša, zapalila je spremište baruta turske vojske i tako žrtvovala svoj život za slobodu svoga ponosnog kraja. U spomen na taj događaj, poznati hrvatski kipar Ivan Meštrović izradio je njen kip koji se nalazi ispod brda Gradac, a iznad kanjona rijeke Cetine. Jeste li znali da je Poljička kneževina, uz Dubrovačku republiku, bila jedina povijesna hrvatska republika na tlu Dalmacije, a po svojem unutarnjem društvenom uređenju bila je jedinstvena i u svjetskim razmjerima?

Pa opet u Lijepoj našoj, što zbog aljkavosti i nesloge današnjih Poljičana, a što zbog šutnje i nemara današnjih "kulturnjaka", čuvara tradicije, nikako da se Poljica profiliraju barem kao hrvatska kulturno-povijesna regija.
Ali dobro, glavno da imamo, ta zna se, čak 23 županije za "transfere" poreznog plijena. Jer što će nama moderne europske regije kad ne poštujemo ni one naše stare?

MB, Izvor: LAG Adrion

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online