Neraskidive veze Poljica i Splita

- "Poljičani i Poljica su Splitu važni upravo u onoj mjeri u kojoj je Split nezamisliv bez, primjerice, Ive Tijardovića, dr. Ante Trumbića, Vicka Mihaljevića, Fabjana i Luke Kaliterne, Frane Matošića, Rate Tvrdića, Tonija Kukoča, Gorana Ivaniševića i plejade istaknutih pojedinaca iz obitelji Karaman, Katunarić, Radica, Krstulović i mnogih drugih, a da o povijesnim zaslugama Poljičana u obrani Splita od Turaka (Žarko Dražojević, Petar Kružić, Marjanovići, Jelići, Sinovčići i dr.) i njegovom kasnijem razvoju (obitelji Ergovac, Ferić, Bilinić i dr.) i ne govorimo!" – rezime je izlaganja uglednog splitskog antropologa Marija Nepe Kuzmanića kojim je zadivio i najupućenije u splitsko-poljičke odnose. Spomenutom izlaganju prethodila je kratka prezentacija na temu "Poljica – od drevne knežije do suvremene destinacije" povjesničarke umjetnosti Vesne Bulić-Baketić kojom je organizator tribine, Savez za Poljica, ukazao na turistički potencijal Poljica kao jedinstvenog 'muzeja' na otvorenome. Program je sadržajno obogatila splitska klapa Rebatajica prigodnom pjesmom "Splite moj" te napose premijernom izvedbom skladbe Zdenka Perasovića na tekst Ante Mekinića "Poljička (Di ko nika, tu i obika!)". Sukladno poljičkome običaju, druženje se nastavilo uz prigodni domjenak i razgovore korisne i ugodne kako i pristoji nepobitnoj spoznaji da su Poljičani i Splićani – jedan rod.

SPLIT I POLJICA – NERASKIDIVO POVEZANI!

Izvor: Savez za Poljica

Baš kako to naslov sugerira, a pod dojmom svega što se moglo čuti iz gotovo jednosatnog izlaganja Marija Nepe Kuzmanića na temu povijesnih veza i odnosa Splita i Poljica, uvjerenja su brojni Splićani i Poljičani sinoć okupljeni u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu među kojima je bio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- "I zato ću učiniti sve što je u mojoj moći da pomognem Savezu za Poljica u njihovim planovima revitalizacije nekoć slavne Poljičke knežije jer Poljica to zaslužuju!" – rekao je u svom pozdravnom govoru nazočnima sedmi splitski gradonačelnik poljičkih korijena primajući čestitke u povodu ovogodišnje Sudamje koje mu je u ime Poljičana uputio Ante Mekinić, predsjednik Saveza za Poljica.
 


NAJAVA

SPLIT I POLJICA - NERASKIDIVE VEZE

Izvor: Savez za poljica

Neraskidive su veze Splita i Poljica. Od svih susjeda Poljičani su u gradu Splitu odigrali najvažniju ulogu: bili su gradski dužnosnici diplomati, književnici, obrtnici vojskovođe i čuvari gradske sigurnosti. Poljica su Veneciji služila kao tampon-država koja je branila Split i ostale dijelove mletačke Dalmacije od Turaka. Veliki poljički knez Žarko Dražojević prvi je svjetovni velikaš pokopan u splitskoj katedrali. Poljičani su odigrali važnu ulogu i u izborima 1882. kada su svojim glasovima pomogli skinuti talijanski jaram s hrvatskoga grada Splita. U splitsko-poljičkim odnosima naglašena je uloga splitske Crkve, poljičkih popova glagoljaša i Poljičkog vikarijata te bogate i utjecajne obitelji Papalić. Medu 100 najstarijih obitelji i danas prisutnih u Splitu, njih čak 37 je sa područja Poljica, pa su tako Splićani i Poljičani, kako kaže naš ugledni antropolog Mario Nepo Kuzmanić, 'una gens sumus' iliti 'jedan rod'. Poljičanin Ivo Tijardović svojim je operetama poklonio Splitu 'spomenik trajniji od mjedi', a Goran Ivanišević, Toni Kukoč, Ivan Perišić, Mate Pavić i mnogi drugi pridonijeli njegovom sportskom ugledu...

Poštovani Poljičani, Splićani, žitelji i prijatelji Poljica, pozivamo vas na javnu tribinu kojom Poljičani daju svoj obol ovogodišnjoj proslavi blagdana sv. Duje, nebeskog zaštitnika Splita, a koja će se održati u srijedu, 2. svibnja 2018. u 19 sati u velikoj dvorana Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Predavač je naš ugledni antropolog Mario Nepo Kuzmanić, a u glazbenom programu sudjeluje klapa Rebatajica iz Splita.

Povezani članci

Who's Online

We have 153 guests and no members online