Mirela Holy: Država je odavno trebala tužiti Engleze zbog šljake u Dugome Ratu

To je bilo ka’ u priči. Dugi Rat nije ima’ ništa, a Dugoraćani još i manje. A onda su, doslovno preko noći,  jedni i drugi dobili sve. I više nisu, kao što je priča govorila, živili ka’ golubi, nego ka’ begovi. Dugi Rat je, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije, dobio san da će se iz sive, kancerogene samostojeće mahale pretvoriti u vodeću dalmatinsku turističku perlu, a Dugoraćani, njih više od stotinu, dobili su svakomjesečnu plaću. A kad se ponovno upalio mrak, a nije tome trebalo dugo, pa kad je pred očima naivne svjetine umjesto vriće smija nikla šljaka suza i kad su shvatili da je život sve samo ne fantažija, čulo se, veli priča, i grubih riči. Ali, šljaka se nije micala. Eno je i sad u središtu mjesta stoji kao podsjetnik na dane kad su Dugoraćanima pričane priče. Bajke o boljem životu pod palmama i s koktelima u rukama. Jer, baš takav je život u Dugome Ratu trebao biti. Vrića smija, a ne šljaka suza. A da u Dugome Ratu nije tako pobrinula se politika ...

ŠLJAKA SUZA DUGOG RATA

Mirela Holy: Država je odavno trebala tužiti Engleze zbog šljake u Dugome Ratu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija, Fošal

tvornička peć u dugom ratu pred rušenje 2008. godine

To je bilo ka u priči. Dugi Rat nije ima ništa, a Dugoraćani još i manje. A onda su, doslovno preko noći, jedni i drugi dobili sve. I više nisu, kao što je priča govorila, živili ka golubi, nego ka begovi.

Dugi Rat je dobio san da će se iz sive, kancerogene samostojeće mahale pretvoriti u vodeću dalmatinsku turističku perlu, a Dugoraćani, njih više od stotinu, dobili su svakomjesečnu plaću.

lučica u dugom ratu

A kad se ponovno upalio mrak, a nije tome trebalo dugo, pa kad je pred očima naivne svjetine umjesto vriće smija nikla šljaka suza i kad su shvatili da je život sve samo ne fantažija, čulo se, veli priča, i grubih riči. Bumbilo se puno lošeg vina i bolila je dikod glava.

Ali, šljaka se nije micala. Eno je i sad u središtu mjesta stoji kao podsjetnik na dane kad su Dugoraćanima pričane priče. Bajke o boljem životu pod palmama i s koktelima u rukama. Jer, baš takav je život u Dugome Ratu trebao biti. Vrića smija, a ne šljaka suza. Teleće bržole i pečene kokoši, a ne štruca crnoga kruva.

dugi rat tvornica


Dvije politike

A da u Dugome Ratu nije tako, pobrinula se politika. Jedna je glumila da daje, a druga da vraća. Jedna je radila svašta, a druga ništa. A obje su lagale narod. Prva da će Dugoraćanima biti dobro, a druga da će im biti bolje.

Prva je 180.000 četvornih metara zemljišta bivše tvornice ferolegura, koje se nalazi na praktično posljednjoj netaknutoj srednjodalmatinskoj punti, pod sumnjivim okolnostima prodala stranim investitorima, a druga se s tim istim investitorima, engleskim “nitko-za-njega-nije-čuo” fondom registriranim u Luksemburgu, svako malo sastaje kako bi otklonili svaku sumnju da ništa ne rade.

Zadnji iz čitavog niza besmislenih sastanaka, čuje se po Dugom Ratu, održan je pred Božić. Englezi su mrki došli u Zagreb i vratili se, kao i svaki put do sada, još mrkiji. Milanovićeva Vlada, naime, ne popušta ni za milimetar.

dugi rat eksploatacija terena

Uporna je u stavu da “Landmark Property Management”, jer tako se zove fond osnovan u travnju 2005. godine upravo kako bi se natjecao za kupnju parcela koje su pripadale propaloj tvornici “Dalmacija”, nije kupio svih 180.000 kvadrata, nego samo 70.000. A ostalo i nisu mogli kupiti, jer pripada pomorskome dobru.


Uporni ‘Landmark’

A Englezi su uporni u tvrdnjama da su sve pošteno (pre)platili (10,5 milijuna eura, u kešu), a mašu i ugovorom u kojemu im država, a nju je zastupao stečajni upravitelj “Dalmacije” Vedran Šeparović, daje na korištenje svih 180.000 kvadrata.

– To su gluposti. Stečajnog upravitelja nitko nije ovlastio da prodaje pomorsko dobro. Ono se, uostalom, po zakonu i ne može prodati – kaže nam Mirela Holy, prva ministrica zaštite okoliša u kabinetu Zorana Milanovića, koja se i osobno bila angažirala da se dugoratska priča privede sretnome kraju.

mathew hurley

No, Mirela, tko bi gori sad je Holy, nije dugo na Markovu trgu trajala. Iako, upravo su s njom landmarkovci, koje je tada zastupao Matthew Hurley, koji se kao vojnik Ujedinjenih naroda dobro upoznao s hrvatskim prirodnim i inim bogatstvima, ostvarili prvi kontakt.


Elitni kompleks

Molećivo su joj, tvrde svjedoci, bili došli još dok je gospođica Holy bila tek ekscentrična saborska zastupnica oporbenog SDP-a. A u predvečerje izbora, otkrivajući Englezima što će uskoro biti on, a što ona, svojoj kolegici ih je za ruku doveo Branko Grčić. Današnji, za razliku od Mirele koju je Milanović proglasio jučerašnjom, dopredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

jerko roglić

Englezi su se, kako doznajemo, na tom sastanku požalili da ih Vlada Jadranke Kosor doslovno reketari, a posebno su bili ogorčeni na ponašanje Marine Matulović Dropulović, koja je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u doba njihova, kako je tada rečeno, ulaganja u Hrvatsku, koje je trebalo kulminirati elitnim – a da kakav će biti – turističkim kompleksom vrijednim više od 300.000.000 eura.

Gospođa Marina im je, kukali su, obećala vriću smija, a dobili su šljaku suza.

Holy o tim danima ne želi govoriti. Nije, veli, bila u poziciji da odlučuje. No, jasno se sjeća nastojanja da kao ministrica riješi dugoratski čvor.

radnici Colliga

– Nije mi trebalo dugo da shvatim kako nije riječ o sanaciji terena, nego o čistoj eksploataciji. Njih je prije svega zanimala zarada od prodaje vrijednih metala, točnije od ferokroma, a osiromašenu šljaku, koja bi im ostajala nakon obrade, vraćali bi natrag, ponajprije na pomorsko dobro i u more – objašnjava Holy.

U kratko su vrijeme, tvrdi bivša ministrica, Englezi okrenuli veliki novac. I to na nesumnjivo protuzakonit način, jer su koristili zemljište koje nije bilo njihovo.

eksploatacija terena u dugim ratu


Inspekcijski zahtjev

– I tada sam smatrala kako ima elemenata za pokretanje kaznenoga postupka protiv “Landmarka”, te da bi država s njima trebala ući u sudski spor. Koliko znam, inspekcija za zaštitu okoliša je i uputila zahtjev da se pokrene sudski postupak, te da Englezi ili plate penale na zaradu koju su ostvarili protupravnim korištenjem pomorskog dobra, ili da im se taj čitav teren oduzme, no uistinu ne znam što se nakon mog odlaska iz Vlade događalo.

radnici colliga

Svjesna sam tek da je nedopustivo da šljaka, ni tri godine od prekida radova, nije uklonjena, jer se tko zna kakva prašina raznosi po čitavom tom kraju – zaključuje Holy.

dugi rat

A Dugoraćani zaključuju da im je opet ka u priči. Imaju ništa, a Dugi Rat još i manje. Malo sriće, puno jada, puno zime i propuva. I ne morate uopće biti iz Dugoga Rata da znadete kako im je. I da je život u Hrvatskoj čista fantažija...


Kronologija i brojke

1908. godine u Dugome Ratu je otpočela s radom tvornica karbida i cijanamida

tvornica dugi rat 1914. godine

2000 zaposlenih “Dalmacija” je imala na svome vrhuncu koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća

2006. godine propala tvornica prodana je fondu “Landmark Property Management” za 10,5 milijuna eura

350 milijuna eura obećali su uložiti novi vlasnici u elitni turistički kompleks, koji će, govorili su, niknuti nakon što saniraju teren bivše tvornice

dugi rat eksploatacija terena

2011. godine, u travnju, država je zabranila radove na sanaciju uz obrazloženje kako je riječ o eksploataciji pomorskoga dobra

2000 eura bila je prosječna cijena po kojoj su, dok je trajala “sanacija”, landmarkovci prodavali tonu ferokroma dobivenog iz dugoratske troske

60 vreća od jednu tonu ferokroma dnevno bi, radeći u tri osmosatne smjene, punilo 100 i nešto više radnika, koji su sada na Zavodu za zapošljavanje.

prosvjed u zagrebu

Povezani članci

Who's Online

We have 86 guests and no members online